Изложба посветена на правата на жените

Изложбата “Какво се случва с правата на жените?” – търси отговори и задава въпроси

 „Какво с случва с правата на жените” е темата на откритата изложба в София, в партньорство с посолството на Израел в България.  Изложбата “Какво се случва с правата на жените?” – търси отговори и задава въпроси с основен акцент, какви са съвременните усилия на жените да бъдат чути и необходимостта от заявяване на условията им за проява във всички сфери на живота – изкуство, медии, музика, театър, в правото и политиката.

 „Наближава международният ден на жените. Той, обаче, далеч не се изчерпва с това да подариш цвете. Напротив – тук става дума за правата и свободите на жените по целия свят. Колкото до изложбата – тя задава въпроси от глобално значение. Снимките показват света на жените от Близкия изток. Някои са общовалидни, но други например показват жените от Израел. Така, ако видите жена в униформа, веднага ще разберете, че тя е в армията и че е от Израел, споделя Н.Пр. Ирит Лилиан – посланик на Израел.

“Мароканско момиче нарушава установените обичаи по улиците на Маракеш”-фотограф Гил Нехущан

Експозицията търси отговори и задава въпроси с основен акцент какви са съвременните усилия на жените да бъдат “чути” и необходимостта от заявяване на условията им за проява във всички сфери на живота – изкуство, медии, музика, театър, в правото и политиката, по думите на куратора Шърли Мешулам. 

Изложбата – от програмата “Място за срещи” – включва 19 произведения на 13 артисти, повечето от които се изявяват в сферата на фотографията. Фокусът е върху “статута на жените” в Близкия Изток и обръща внимание на жените в Израел, в палестинските общности, на жени, израснали в плуралистични общества на светски, традиционни или религиозни култури.

Подходът на артиста е едновременно критичен и разрушителен. Идеята на куратора е да отрази опитите на жените чрез изкуството да се конфронтират с “дефиницията на правата на жените” като основа на екзистенциалните проблеми, свързани с мястото, обществото, културата и дефиницията на Аза, посочват от екипа.

В изложбата участват Ройт Ферстер, Ханан Абу Хюсеин, Айрис Хасид, Инбал Мендес-Флор, Игор Крутер, Двора Мораг, Гил Нешущан, Хана Шавив, Абир Султан, Даниел Чечик, Иля Ефимович, Амийра Касим Зиян, Аяла Клара Мишаев, куратор е  Шърли Мешулам, а продуцент Йосиф Бен-Басат.

Аяла Клара Мишаев и фотографът Гил Нехущан – “Гласът – затвор за душата”

“Въпросът с жените днес, както и навсякъде – и в Израел, и в България, е на дневен ред и засяга различни теми. Определено има неща, с които се гордеем като израелско общество, като държава, когато говорим за жените, и разбира се има подобрение в тази област, както и другаде по света”, пояснява Виолет Дяченко, първи секретар на посолството.

“Ще представя соло в две части, което е посветено на моята баба Дора Мушала, която е българка и е моята дълбока връзка с тази страна”, уточни израелската хореографка Мириям Енгел, която е и художествен директор на “Анджела денс къмпани” в Израел и на неправителствтената организация “Денс спейс Йерусалим” – хореограф, танцьор и главен балет майстор на съвременните танцови изкуства.

“За тази творба аз всъщност се подготвях, като гледах нейни снимки – тя е била танцьорка и през 40-те години на миналия век е представяла много нови танци. Тя е един посланик на новата визия за танца, един пионер и за мен това е много солидна база, както и много вълнуващо да бъда тук. Използвах нейни снимки как танцува, като се опитвах да съживя нейните творби в моите, като правех нещо като огледало между минало, бъдеще и сегашно”, подчерта Енгел.

“За мен да представя изложбата тук и то втори път, благодарение на посланика на Израел и в сътрудничество с галерията, това е един много емоционален момент”, добави кураторът на изложбата Шърли Ашуа, чиито родители са родени в София, а дядо ѝ е бил диригент в Софийската опера.

“Като ръководител и куратор се фокусирам много върху политически и обществени въпроси, както и хуманитарни ценности, които са отразени в изложбата. Те са свързани с новата дефиниция за това какво се случва с правата на жените – това е всъщност големият въпрос”.  “В миналото жената е жертва на насилие, но поради срам художниците не са имали смелост да говорят, но сега авторите, сред които има и фотографи, които представям с тази изложба, засягат този въпрос по един критичен начин, както и дават възможност на много жени да се представят за истинските условия”, добави Ашуа за своята изложба, в която според нея има и солидна доза документалност, давайки за пример един от кадрите, които ще бъдат представени на широката публика – с жена, носеща бурка, но караща мотоциклет. 

Изложбата „Какво се случва с правата на жените” ще продължи до 31 март в Галерия „Васка Емануилова” /филиал на Софийска градска художествена галерия/ – бул. „Янко Сакъзов” № 15.

Източник БНР, БНТ, снимки: Галерия „Васка Емануилова”