Освобождението през погледа на малките ни художници

Детски рисунки припомнят духа на българската национална революция

Всяка година, в навечерието на 3 март прекрасните детски рисунки ни припомнят духа на българската национална революция, връщат ни към ожесточените битки за Плевен, Шипка, Стара Загора, правят ни съпричастни към  радостното опиянение от  свободата. Красивите багри на рисунките отразяват по един неповторим начин душевността и таланта на малките художници.

Тази година в конкурса участват 300 творби на ученици от 40 училища и 3 читалища от 30 населени места в 10 области на България. Това са Варна, Бургас, Пловдив, Раковски, с. Ново село, община Стамболийски, Чирпан, Полски Тръмбеш, Карнобат, Враца, с. Бутан, община Козлодуй, град Козлодуй, с. Търнава, община Бяла слатина, Кнежа, Павликени, Свищов, с. Александрово, община Ловеч, град Летница, Казанлък, Габрово, Дряново, с.Стража, община Търговище.

Над 300 творби на деца от цяла България участват в специалната изложба

Малки художници от цялата страна показаха в рисунки как изглежда Освобождението в детските очи. Националният конкурс се провежда за 21-ва поредна година в Панорама “Плевенска епопея” в навечерието на Трети март, а организатори са Плевенският военноисторически музей и Община Плевен. Най-добрите детски рисунки са показани в специална изложба в Панорамата, а победителите получиха награди.

Рисунките на децата отразяват техните вълнения и познания за националноосвободителните борби и за Освобождението на България, за Руско-турската война от 1877-1878 г. и за Плевенската епопея, за историческите герои и за издигнатите паметници, свързани с темата за Освобождението, споделя г-жа Монова.

Всяка година в състезанието се включват деца от нови населени места. В поредното издание за първи път  участват рисунки от с. Брезница, Община Гоце Делчев, с. Места, Община Банско, с. Смолево, Община Якоруда, с. Ценово, Община Ценово.

Героите от Българското Възраждане, Плевенската епопея и боевете при Шипка, паметниците на признателността са най-честото вдъхновение на авторите. Най-малките художници са на 4 години.

Седмокласничката Кристина Станева от Плевен участва за трети път, и за втори път печели голямата награда.

„Всеки трябва да почете този празник, тези хора и тези значими събития по някакъв начин и това е моят вариант да им се отблагодаря, защото наистина са направили нещо велико“, споделя победителката Кристина Станева.

Сред отличените е четвъртокласникът Мартин Младенов от русенското село Долна Студена. Той участва за първи път в конкурса и с гордост взе своята поощрителна награда. Споделя, че често рисува, а темата за Освобождението силно го заинтригувала.

„На моята рисунка бях нарисувал Ботевата чета, а ето тук и кораба “Радецки”, разказва Мартин Младенов.

За конкурса са пристигнали рисунки от 14 области в страната. Децата се включиха с огромно желание – „Радват се, когато има такива теми и с удоволствие работят по тях. Сега правим първите стъпки, после ще надграждаме, но като достойни българи трябва да знаем историята си“, споделя Севдалина Стоянова, начален учител.

Изложбата ще може да се види в залите на Панорамата в Плевен до края на март. В деня на Националния празник уникалният исторически обект ще работи със свободен вход.

Източник: БНТ