Конфликтът между духовното и материалното в изложбата на Милко Павлов

Художникът Милко Павлов представя изложбата “СОФИЯ НОВА 2118 – 2084” в галерия ONE MONEV. Проектът разглежда темата за вярата и ценностите на времето. Той илюстрира чрез експресионистичния си специфичен почерк конфликта между духовното в материалното и вещественото в нематериалното и показва фрагменти от времето, разхвърляни от вихрите на вечността.

В основата на проекта стои феноменът време като обект или първопричина за визуален творчески продукт. В определен смисъл образите, които Милко Павлов синтезира, са спомени от бъдещето и предсказания за миналото. 

Автор със специфичен и разпознаваем почерк, Милко Павлов използва фротажната техника в своите картини. Познат доскора на публиката с графичните си композиции, сега показва фротаж и върху платно. Това е нова линия в неговото творчество, която звучи също толкова категорично, както и графичните изображения в неговата работа. 

Изложбата отбелязва и 20 г. работа с графит. Първата му изложба е в галерия XXL през 1989 г. със заглавие “Границите на рая”.
Самият проект все още продължава. Дали София ще бъде нова или границите на рая, авторът все още търси отговорите. Той разглежда проблемите на социалните илюзии и в този смисъл няма политика.

Може да посетите изложбата “София Нова” до 14 октомври в галерия ONE MONEV.

Милко Павлов е роден през 1956 г. в град Айтос, но живее и работи в Берлин. В периода до 1989 г. работи живопис и графика, а в началото на 90-те започва да употребява хартиен материал и координира българо-швейцарския сектор на ARTEST. 
През 1998 г. показва първа изложба с голямоформатни фротажи с графит върху хартия – „Границите на рая”. През 2005 г. започва фиксиране на фрагменти от едно „бъдеще незавършено” – процес, който става водещ в работите му и до днес. Той е закодиран в творбите от изложбите „Tomorrow Belongs to You Milko Pavlov Pictures 2004” – представена в Германия, „Bilocation 2029” в Сърбия, „Tomorrow Belongs To Me”, изложена в Галерия за съвременно изкуство в Хънтингтън Бийч, Калифорния и др.

Откриването на изложбата ще се състои на 18 септември от 18:00 часа.