Как да рисуваме по-реалистично – техники и съвети

В този материал ще ви покажем как, стъпка по стъпка, да се научите да рисувате по-реалистично. Съветите, представени от изданието emptyeasel ви помогнат да подобрите и художествените си умения като цяло.

Нека да започваме!

1. Погрижете се да има директен източник на светлина

Снимка: emptyeasel.com

Преди да започнете с рисуването поставете наблизо лампа, която да е насочена към натюрморта, и загасете всички други светлини в помещението, за да увеличите контраста и да изясните всички сенки.

2. Използвайте визьор, за да настроите вашата композиция

Снимка: emptyeasel.com

Това е добър начин да започнете с рисуването. Може да си направите визьор като отрежете правоъгълник от парче картон или просто да си закупите от магазина.

Местете визьора наоколо, докато не откриете възможно най-добрата композиция, и го залепете на място. След това нарисувайте правоъгълник със същия размер и върху вашия лист.

Всичко, което виждате през рамката на визьора, е това, което ще изобразите. Останалото може да го игнорирате.

3. Започнете да рисувате обектите, които пресичат границата      

Винаги започвайте рисунките си първо по дължината на ръбовете. Това ще „закотви“ вашата рисунка на място и ще ви предпази от изчерпване на пространство на по-късен етап.

Снимка: emptyeasel.com

За да сте сигурни, че започвате от правилното място, си отбележете с къси черти (обозначени са на снимката с червени стрелки) средата на всеки ръб на вашата рисунка и след това отбележете с къси черти същите места и на визьора.

Тези черти ви дават по-малки разстояния, между които да мерите, когато погледнете празния си лист, опитвайки се да разберете къде точно по дължината на ръбовете да започнете.

Снимка: emptyeasel.com

В случая, първата нарисувана линия по тази рисунка е извитата линия от лявата страна на правоъгълника (посочена е с червената стрелка). След като е погледнал през визьора, художникът е взел под внимание мястото, където очертанията на портокала пресичат края на границата. В конкретния случай е малко под средата на разстоянието между една от чертите, отбелязани от художника, и горната част.

Без тази черта, художникът щеше много по-трудно да реши къде точно да нарисува линията.

4. Сверете ъглите на линиите с вашия молив

Снимка: emptyeasel.com

В този случай художникът е решил да се увери, че двете диагонални линии в долната част на рисунката са правилни и затова той съчетава молива си с ъглите, които е видял в натюрморта, като след това премества ръката си (докато държи молива под същия ъгъл) пред листа хартия, за да се увери, че ъглите, които е нарисувал, съвпадат с реалните.

Това е чудесен начин да получите правилни перспективни линии, ръбове на сгради и др.

5. Работете около всеки ръб и след това се придвижвайте навътре

Снимка: emptyeasel.com

Веднъж щом рисунката е „закотвена“, работете към центъра, удължавайки всичките първоначални линии докато те не се свържат помежду си.

Докато правите това, ще е добре да се движите из целия лист хартия, за да може цялата рисунка да напредва равномерно. На този етап трябва само да начертаете основните контури – без детайли и защриховане!

6. Начертайте негативното пространство около обектите    

Снимка: emptyeasel.com

Вместо да се опитвате да нарисувате купа или плодове, нарисувайте негативните форми между обектите. Има ли логика в това?

Проблемът в това да мислите само „нарисувай този портокал“ е, че умът ви ще се спре на невизуални мисли за портокала, вместо да ви остави да се фокусирате върху конкретните фигури, които са пред вас.

7. Затворете си едното око, за да изравните образа   

Това е полезно, защото премахва възприятието за дълбочина и прави обекта, който рисувате, да изглежда плосък.

8. Поглеждайте пред вас колкото се може по-често

Снимка: emptyeasel.com

Това да се вглеждате твърде дълго в листа хартия, вместо да обърнете внимание на предмета, няма да ви свърши работа и е лесно да се разбере защо. Ако очите ви са постоянно вперени в хартията, никога няма да видите какво трябва да нарисувате.

9. Изтрийте, когато видите нещо нередно.   

Ако забележите грешка – поправете я? Ако има проблем на по-ранен етап, завършената ви рисунка също ще го има. Няма да е приятно, когато вече сте завършили рисунката без да оправите проблема, да се върнете обратно там, където сте го забелязали, затова оправяйте нещата навреме, преди да е станало късно.

10. Щриховайте от най-тъмното към най-светлото   

Снимка: emptyeasel.com

Веднъж щом приключите с рисуването на линиите, започнете да запълвате първо най-тъмните сенки. Не забравяйте да потърсите за области на отразена светлина върху сенчестата страна на обектите. Почти всичко отразява светлината и оставянето на тези области по-светли ще направи вашите рисунки много по-триизмерни. След като приключите с тъмните сенки, започнете да работите върху по-светлите тонове, като постепенно се придвижвате към бялото.

11. Включете пълен набор от стойности  

Снимка: emptyeasel.com

На този етап художникът наближава завършването на рисунката, затова е решил да се увери, че зоната с най-тъмна сянка е чисто черна, а най-силно осветената точка е бяла.

Пълният набор от стойности в рисунката изглежда по-естествено, тъй като това е начинът, по който виждаме в реалния живот. Това е лесно да се направи – просто добавете повече сенки или използвайте гума, за да извадите повече акценти.

12. Направете почивка преди да приключите

Когато рисунката е почти готова, си вземете малко въздух, разходете се наоколо и после се върнете, за да я завършите.

След като сте отсъствали за известно време, ще можете да видите дали има грешки или места, които трябва да бъдат завършени, но които някак сте пренебрегнали.

Ето как изглежда готовата рисунка

 Снимка: emptyeasel.com

One Comment on “Как да рисуваме по-реалистично – техники и съвети”

Comments are closed.