Домашният асистент Алекса: ключът в едно домакинство

Вече не е изненадващо, когато Амазон прави нещо добро. Книги, електронна търговия, логистика, плащания, хардуер, съхранение на данни, реклама. Амазон прави всичко това и го прави много добре.

Но дори и компанията е изненадана от успеха на Алекса, гласовия личен асистент.

“Ние сме много доволни от резултатите на Алекса”, каза шефът на финансовия отдел на Амазон Брайън Олсавски пред инвеститорите на 1 февруари, след като компанията съобщи за резултатите от четвъртото тримесечие и за цялата година. “Това е много положителна изненада за нас.”

Алекса продължава да прави рекордни продажби и да ангажира клиентите. Хората използват възможностите на Алекса за да пазаруват, да слушат музика и да пускат видеа на Amazon’s Fire TV. Компаниите все повече интегрират “уменията” на Алекса в продуктите си, което според Олсавски “помага да се ускори приемането на Алекса от клиентите”. А компанията ще продължава да работи за подобряване в тази насока.

Алекса е толкова популярна, защото се превръща в ключът към едно домакинставо.

Интелигентната система с гласово управление дава възможност на потребителите да изпълняват желанията си – поне по-простите от тях, като например регулиране на осветление или слушане на музика. Интеграцията на Алекса в продуктите Echo, Dot и Tap ги прави много повече от портативни аудио плеъри – те се превърнаха в смарт хъбове и интернет асистенти. Именно това превърна Echo в един от най-големите успехи на Амазон, особено за хората, които са запалени по умните домове и автоматизацията.

Програмата има над 10 000 умения, като всеки ден се появяват нови.

Благодарение на микрофоните си с широк обхват на действие, Алекса реагира на гласови команди почти отвсякъде, от където би ви чул и човек. И най-важното – няма бутон за активиране. Просто трябва да кажете ключовата дума (за сега “Alexa”, “Echo”, “Amazon” или “Computer”), последвана от подходяща команда и тя ще бъде изпълнена. Или поне ако сте настроили всичко правилно и използвате верните думи. След като веднъж свикнете с някои от специфичните ѝ изисквания, използването на Алекса ще стане много по-естествено и лесно, отколкото използването на Siri или Google Now. Поради тази причина скоро ще откриете, че вкъщи използвате телефона си все по-малко.