Как Арт Базел Хонг Конг се превърна в основна спирка на световния панаир

Преди десет години, когато кураторът Филип Тинари беше единственият консултант в Азия за “Арт Базел”, той не би и сънувал, че сцената може да изглежда по начина, по който изглежда днес.

През 2008 г. основният панаир на изкуството в региона беше предшественикът на Арт Базел Хонг Конг – Art HK, а водещият спонсор бе непосредствено Lehman Brothers.

И все пак тазгодишното издание на Арт Базел Хонг Конг е най-голямото и най – силно издание на панаира. “Не само има панаир с 250 галерии, от Бразилия до всеки ъгъл на Азия и Северна Америка, но всички главни галерии имат клони тук“, казва Тинари, директор на Центъра за съвременно изкуство “Уленс” в Пекин, пред Artnet news. – “Вече не звучи добре да имате “Арт Базел Хонг Конг” в списъка си със задължения или да кажете”.

В наскоро отворената сграда “H Queens”, 24-етажен дом на нови клонове на галерии като David Zwirner, Pace, Hauser & Wirth и Pearl Lam, дългите опашки за асансьорите се промъкват през фоайето и надолу по тротоара – феномен невиждан до този момент. Един често срещан въпрос сред тълпите: “Чували ли сте, че шоуто на Марк Брадфорд в” Хаузър & Уърт” вече е продадено?”.

Същото се отнася и за близката сграда “Педер”, където Леман Маупин току-що откри нов спектакъл от бразилско дуо OSGEMEOS и където дилърът Лари Гжагосиан е запазил място в продължение на седем години.

Една вълна от продажби
След няколко дни аукционните къщи ще започнат продажбите си, включително изложба за продажба на стойност 200 млн. долара в Sotheby’s. Също така обявиха, че Хонг Конг ще бъде първият град, който ще види картината от Жан-Мишел Баския, Плът и Дух от 1983 г.,  Поисканата цена за нея е около 30 милиона долара.

В изложбения и конгресен център в Хонг Конг, където се провежда Арт Базел Хонг Конг, дилърите почти веднага започнаха да отчитат продажбите с бързи темпове. Повтарящите се и регионалните изложители, включително и тези, които се появиха на стария панаир Арт ХК, отбелязаха бум на колекционери от цяла Азия, докато новодошлите направиха всичко възможно, за да отговорят на вкусовете на тази нарастваща база, както и да въведат нови имена и произведения.

Българката Мира Димитрова, изпълнителен директор на Mazzoleni Art, Лондон, споделя, че е приятно изненадана от интереса към по-фигуративните произведения от техния щанд, което довежда до продажбите на две картини на сюрреалистичния художник Джорджо де Чирико. “Рзпознаването по имена е добро и историческите неща изглежда се справят добре”, казва Димитрова пред Artnet news.

Мост към азиатския пазар
Това е абсолютно ключовият панаир на азиатския художествен календар за нас“, казва Анабел Джеймс, сътрудник на базираната в Токио Художествена галерия. Изключителният щанд на галерията отразява интереса към показването на нововъзникващи и утвърдени японски художници заедно с китайски, индонезийски и корейски художници.

“Това също се превръща във връзка за колекционери, от по-далечни страна. Например има американски колекционери, които от време на време ще посещават галерията в Токио, но за тях Хонконг е много по-лесен бизнес център. Много по-лесно е да се свържете, отколкото да чакате отново да дойдат в Токио. Също така е ключово място за много от нашите клиенти в Токио”.

Това звучи като клише, но е вярно: панаирът функционира като мост към Азия за мнозина, които живеят извън региона“, казва дилърът от Ню Йорк Тайлър Ролинс. Освен това според него панаирът играе важна роля в Азия: “Успях да запозная артисти от моята програма в Югоизточна Азия с колекционери и куратори от Китай и Япония, както и с много американци и европейци, които идват в Хонг Конг по това време”.

Изложителите съобщават за солидни продажби на частни колекционери и институционални купувачи от цял свят, на всяко ниво на пазара и в различните сектори на панаира – свидетелство за продължаващата инерция на азиатския пазар на изкуство, както и за качеството на изкуството, донесено в Хонг Конг.”