Как са били създадени осветени ръкописи през Средновековието

В един все по-безхартиен свят е лесно да забравим, че книгите някога са били ценни предмети, които са били произведения на изкуството сами по себе си. Много преди индустриалната печатна преса, ръчно изработените ръкописи са старателно прецизни произведения на изкуството, които се грижат за едно елитно общество, където могат да четат само богатихора. Сега музеят Гети ни напомня за невероятния процес, който започна да създава тези средновековни осветени ръкописи.

Записан на пергамент, направен от животински кожи и любовно осветен със скъпоценни материали като златен лист и ултрамарин, бавния и труден процес ни напомня как нашият механизиран свят със сигурност промени ценността на съвременните стоки. От занаятчията, който създаде пергаментната хартия на писаря, който използва перото, за да транскритира експериментално думи на страницата към осветителите, които дават цвят на ръкописа, това е било истинско групово усилие.

Еднакво завладяващ е и погледът към начина, по който са използвани естествени материали за изработването на ръкописи, като се започне с животинските кожи, но също така и галавите от дъбови дървета, за да се създадат тъмни мастила. Гледайки прецизната работа на книжниците и осветителите, които се стремят към съвършенство е лесно да погледнем по нов начин на тези средновековни ръкописи. А благодарение на проектите за цифровизация, сега е възможно да разгледаме експертните работи като The Aberdeen Bestiary отблизо.

Не е трудно да се разбере защо тези единствени по рода си обекти са били високо ценени притежания за царе, кардинали, херцози и епископи от Средновековието до Ренесансовия период. За тези патрони те са не книги, а по-скоро обекти, които демонстрират богатството и светско състояние. Всъщност, като основател на колекцията от ръкописи на Гети, Томас Крен, обяснява: “Хората често не осъзнават, че най-великите художници са творци на Средновековието и Ренесансовите осветени ръкописи”.

Неизвестен
“Първоначално B: Дейвид, който играе арфата за Саул и Дейвид и Голиат”, средата на 1200-те години, топли цветове, златни листа и мастило върху пергамент
Лист: 23,5 × 16,5 cm (9 1/4 × 6 1/2 инча)
Музеят “Джон Пол Гети”, Лос Анджелис

 

Музеят Гетини води през процеса на създаване на осветени ръкописи, които се установяват през 12 век.