Файненшъл таймс: България оставя реформите си настрана, заради председателството

След три парламентарни избори и едни президентски избори от май 2013 г. насам, България преживява относително политическо спокойствие, пише Файненшъл таймс. Някакво неофициално примирие има както в правителството, така и в нелеката коалиция от дясноцентристки и десни националистически партии и между правителството и социалистическата опозиция, тъй като страната поема председателството на ЕС този месец. Никой не иска да разруши спокойствието и да затруднява нацията в момента на европейската сцена.

Мирната работа е в полза на премиера Бойко Борисов, който рядко пропуска възможност да подчертае, че неговият най-голям интерес е стабилността на българската държава, подчертава Файненшъл таймс.

Въпреки това, този мир идва с цена. По-конкретно, партньорите от ЕС биха искали да постигнат по-голям напредък в съдебната реформа, борбата с корупцията и модернизацията на полицията, образованието и системите за здравеопазване.

Дългосрочният просперитет на страната ни, според изданието, зависи от по-енергичен подход към реформата. Благодарение на емиграцията и ниската раждаемост, населението на България от 7,1 млн. души се е свило значително от 90-те години на миналия век. Според Световната банка, доходите на глава от населението са 47% от средните за ЕС, което прави България най-бедната страна в блока. Производителността ще трябва да нарасне с най-малко 4% годишно през следващите 25 години, за да достигне средния за ЕС, според Световната банка.

 

About simmona

qsdvbgnjm,

View all posts by simmona →