Интервю на Катя от дует ”Ритон”

В: „Джалма“, „Елате ни на гости“, „Накъдето ми видят очите“, „Някога, но не сега“, „Прегърни ме“ – това са само част от хитовете на звездния ни дует „Ритон“ – Катя и Здравко, които повече от 40 години са заедно и на сцената, и в живота, и тяхната музика зарежда делника ни с любов, с настроение, с усмивка. Приятно ми е да кажа, добре дошла на Катя от „Ритон“, която е гост в студиото.
Катя Михайлова: Добре заварила. Благодаря. Много се радвам, че съм физически за пръв път във вашето радио.
В: Само преди дни отново ни изненадахте с видео към песента „Твоята жена“. Това е пилотно парче от новия ни албум.
Катя Михайлова: Точно така. В последните 4 години издадохме 3 албума: „Пътят към твоето сърце“, „Ритон в ритъма на латино“ и „Златен ритон“. И всички тези албуми бяха с промоция на концерти в НДК в Зала 1 на НДК и с концерти в страната, както ще бъде сега и с този албум, който няма все още заглавие, тъй като имаме готови само 2 песни. В най-скоро време ще ви дадем и втората. Както казахте, първата се казва „Твоята жена“, втората се казва „Цял живот танго“.
Водещ: „Твоята жена“ вече я видяхме в интернет. Това е едно модерно парче, поднесено по атрактивен начин.
Катя Михайлова: С лирик-видео. Решили сме всички песни от новата ни продукция да ги направим с такива лирик-видеа.
Водещ: Текстът тече успоредно с картината в това видео.
Катя Михайлова: Да.
Водещ: Това е песен, която има всички компоненти да стане хит, защото е динамична, ритмична, лесно се възприема, лесно сякаш се запява.
Катя Михайлова: Музиката и аранжиментът са на Алекс Нушев, с който работим от 2012 година, когато започнахме албума ни „Пътят към твоето сърце“. Преди това не бяхме работили с него, и от тогава до момента той аранжира цялата ни продукция. Музиката и аранжимента на „Твоята жена“ са на Алекс, и това му е първото парче като композитор. Аз го инспирирах.
Водещ: Имате ли вече отзиви как се възприема песента?
Катя Михайлова: Страхотно. Наистина има шанса да стане голям хит. Както аз обичам къде на шега, къде на истината да казвам, смятам, че най-големият хит тепърва ни предстои. Защото всички казват: „Най-големият ви хит е „Джалма“. Не, не е. Смятам, че най-големият хит тепърва ни предстои.
Водещ: Остават ви броени месеци до грандиозния концерт, който организирате в края на май в НДК. Как върви цялостната подготовка?
Катя Михайлова: Добре. Първо ще представим няколко нови песни от предстоящия ни албум, няма да са 10-те нови, както направихме с предишния ни концерт „Златен ритон“. Ще представим може би 5 или 6 от новия ни албум – да не натоварваме слушатели и зрителите, които ще дойдат да ни гледат с прекалено много нови песни, защото знам психологията на зрителите, че искат въпреки всичко да слушат познатите до болка песни. Не че новите не им харесват, и тях харесват, но когато стане въпрос: „А, изпейте нещо от по-старите ви песни“. Вече сме подбрали микса – между 5 или 6 нови и някои от най-големите ни хитове. Имаме фокус група, на която подаваме трийсетина заглавия и те правят своеобразно гласуване. Избират топ 20 на песните, които биха искали да чуят от тези 30. Така че вече почти сме готови с подбора на песните, които ще прозвучат на 30 май. Тогава е концертът ни в Зала 1 на НДК. След това ще направим няколко концерта из страната, като вече имаме сигурни дати на някои от концертите: 12 август сме в Летния театър на град Варна, 11 септември сме в Летния театър на град Пловдив и на 25 септември сме в „Канев център“ в град Русе. Това са датите, които знаем със сигурност. До края на годината мисля, че поне още 2 дати ще имаме.
Водещ: На концерта в НДК ще спазите традицията от концерта, с който отбелязахте 40-години на сцената – „Златен ритон“. Тогава също част от песните ви бяха нови и друга от утвърдените хитове.
Катя Михайлова: Тогава, така стана, че представихме целият албум, беше готов, успяхме да се справим с 10-те песни, и ги изпяхме и 10-те. Мислихме да не пеем всички, но и 10-те станаха прекрасни, от друга страна на кой от авторите на тези 10 песни ще кажеш: „Ами твоята песен няма да я изпея, ще изпея на другия автор“. Малко обидно. Сега до 30 май ще сме готови с 5 или 6 от новите песни и точно тях ще ги изпеем и ще ги представим. Продължаваме да записваме новия албум и в следващия ни концерт пък ще представим тези песни, които не сме пели на предишния концерт. Между другото, така сме решили за себе си, че нашите концерти ще имат разстояние помежду си -18 месеца, година и половина. Предвид малкия пазар, който има в България, смятам че всяко година концерт, специално за НДК, е твърде много. Поне година и половина.
Водещ: Още повече, че и вашите концерти винаги са на живо с бенд, с вокална група. Това изисква огромна подготовка, огромна синхронизация.
Катя Михайлова: Ние с нашия бенд и с нашите три беквокалистки сме от 2012 година заедно. Много си ги обичаме. Щастливи сме. Както казвам –Господ ни ги прати тези хора. Първо, че са уникални музиканти второ, че имаме невероятна химия помежду си. Имаме си във „Вайбър“ общ чат и като им пусна запитване някакво, защото ние все пак сме много хора, много съдби, всеки има своите ангажименти извън бенда, извън групата, която сме направили, и аз съм длъжна да ги попитам дали на конкретната дата са свободни. Те толкова радостно реагират, не мога да ви опиша, какъв кеф е, когато сме заедно. Много ми се иска да имаме възможност да правим повече концерти, но за съжаление България се обезлюди. Реално погледнато в няколко града вече в България можеш да отидеш с толкова много хора на една сцена, защото ние си имаме 5-6 човека технически персонал, ходим с цялата апаратура, осветление – всичко това е мега, мега скъпо, за да можем да си позволим лукса да отидем, както преди сме ходили в по-малки градчета. Сега просто концертният живот се свежда до София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Велико Търново.
Да речем, че има още няколко града, където биха могли да се случат нещата. Примерно градове, където сме правили невероятни концерти: Враца, Монтана, Червен бряг, в Плевен бяхме миналата година в Летния театър, по-малки градчета – не може, не може. Просто хората са бедни, не можеш да пуснеш скъпи билети, за да компенсираш разходите без спонсор – спонсори няма. Абе, тъжна работа.
Водещ: Ние обаче сме свикнали да виждаме дует „Ритон“ на сцената, който ни дава любов, настроение, а зад сцената със сигурност има много трудности, има и безсънни нощи.
Катя Михайлова: Има, да. И най-вече много труд, защото както вие казахте с бенда и с вокалната група, всичко това е свързано с много репетиции, правят се специални аранжименти, които са различни от тези, които са направени за записите. Ние сме се обявили категорично против плейбек-ови концерти. Аз смятам, че е абсолютно престъпление да пускаш билети в Зала 1 на НДК и да пееш на плейбек. И категорично сме заявили, че ние в такива концерти повече няма да участваме. Става въпрос не за собствени, а за общи концерти, където участват много изпълнители. Някои хора ни се сърдят, но сме заявили категорично, че уважаваме нашата публика. Аз на плейбек на хора, които са дали 80 лева или 60 лева за билет, защото това е трагичното – водиш със себе си музиканти, вокални групи, работи, истории и т.н., всичко, което струва страшно много пари, и работиш на същите цени на билети, на каквито излизат на плейбек. Съжалявам, че трябва да го кажа. Може би някой, който ме слуша в този момент, ще ми се обиди, но това е истина.
Водещ: Това е вашият жест към публиката.
Катя Михайлова: Да, след като публиката си е направила труда да си купи билет и да дойде да те гледа, тя не може да те гледа на запис. Ако не ще си купи диска и ще те слуша вкъщи.
Водещ: Какво ви дава публиката? Какво остава след концертите, какво е усещането?
Катя Михайлова: Публиката ни дава всичко. Всичко, за да продължим със зъби и нокти, на пук на всичко – това, което си говорихме извън ефир с вас, да отстояваме любовта към професията и публиката. Само като видиш очите, начина по който те гледа публиката и енергията, която ти дава. Имаме една песен, преди 2-3 години я направихме – „Чакаме ви с любов“ се казва – с нея закриваме всичките си концерти. И там поетът Живко Колев е казал всичко. Всъщност, ние му казахме какво искаме да направи в рими. „Чакаме ви с любов“.
Водещ: Коя е Катя извън дует „Ритон“, как прекарва свободното си време, какво е нейното хоби, какво обича да прави Катя за себе си?
Катя Михайлова: Ако ви кажа какво правя… Гледам руски филми и сериали в „YouTube“.
Водещ: Защо не? Всеки има своя начин да се разтоварва от ежедневието.
Катя Михайлова: Да, имат уникално кино. Слагам слушалките и се потапям в оригиналната реч. И между другото, много си подобрих руския. Явно това нещо ми е липсвало, даже се шегуваме със Здравко. Той си гледа някакви други жанрове, но пак така със слушалки, и той казва: „Ние толкова сме се зомбирали от руски филми. Вече ще започнем на руски да си говорим вкъщи“.
Водещ: Вие имате и дългогодишно приятелство с Филип Киркоров. С него също може да поддържате руския език.
Катя Михайлова: Така е, да. Голяма част от животът ни е минал в Съветския съюз, след това и в Русия. Така че имаме сантимент просто.
Водещ: Имате и какво още много да ни разказвате, но за съжаление тук времето ни свършва. Преди да се разделим обаче, очаквам от вас обещанието, че скоро отново ще ни гостувате, за да можем да продължим този разговор.
Катя Михайлова: Разбира се, с най-голямо удоволствие.
Водещ: Благодаря ви.
Росица АНГЕЛОВА