Уикенд с “Музика без граници” в Камерна зала “България”

Софийската филхармония и
Държавна опера-Стара Загора
представят
Уикенд с „Музика без граници” в Камерна зала „България”

Камерният концерт КОПНЕЖ с усещането за радост и любов на 16 април

Емилия Иванова, Мануела Манолова и Фернандо Фернандес в една вечер, посветена на немската музика

На 16 април, събота, от 19.00 часа на сцената на Камерна зала „България” ще бъде представен камерния концерт „Копнеж” от цикъла „Музика без граници”. Сопраното Емилия Иванова, пианистката Мануела Манолова и кларинетистът Фернандо Фернандес избират заглавието „Копнеж” и се спират на песни и пиеси, които да бъдат тематично обединени от темата за любовта и пролетта. Сюжетът на концерта ще бъде допълнен със стихове, които ще изпълни актрисата Биляна Райнова. В програмата са включени песенни цикли за глас, кларинет и пиано от Франц Шуберт, Луи Шпор, Ян Каливода. Ще прозвучи Концертната фантазия по мотиви от операта “Риголето” на Джузепе Верди.

Сопраното Емилия Иванова неведнаж е демонстрирала своята изящна интерпретация на творби от различни стилове и епохи. Първата й среща с песенното творчество на немските композитори е провокирана по време на нейната специализация в експерименталната оперна студия в Сполето, Италия, където прави записи с песни от немски автори и предимно на песни от Шуберт с подобна тематика. Певицата не крие своите пристрастия към камерната музика:  „Много харесвам камерна музика. Хората не трябва да я подценяват, не е лесна за изпълнение, многобагрена е, много е поетична, пренася те в друго измерение – на това, за което се пее. Наистина много обогатява, защото все пак има доста голяма разлика между оперните и камерните изпълнения, в случая на немска музика. За много неща трябва да се мисли едновременно. Освен това камерната музика е натрупване на опит да можеш да се превъплъщаваш, да попадаш в различен свят. Опитваш в себе си доколко може да се превъплътиш даже в човек, с когото нямаш абсолютно нищо общо, примерно казано. Колкото по-разнообразно е нашето „меню“, толкова по-богат опит имаме като певци, защото ако винаги се представяме с едни и същи роли, няма да има развитие при нас. За да бъдеш верен на стила на камерната творба, която представяш са необходими комплексни качества: опит, със сигурност. Езикът, на който се изпълнява съответната творба трябва да се владее малко или повече. Талант…много неща са. Най-вече доста работа, много пеене, много мисъл…
В концерта „Копнеж” участва /освен пианото/ и кларинет. Това, което ще чуят зрителите е нещо по-различно. Не мисля че досега е правено нещо такова. Ще се насладят на една прекрасна пролетна слънчева и радостна музика. Тя ще пренесе зрителя в друг свят, ще му даде глътка въздух, ще му достави удоволствие в тези трудни времена. Всички имаме нужда от това.”

ЕМИЛИЯ ИВАНОВА започва да се занимава с пеене на 13годишна възраст.Още като ученичка печели награди в конкурси за млади певци. Завършва  вокалния факултет на НМА”Проф. Панчо Владигеров”-София през 2005 в класа на проф. Благовеста Карнобатлова.Носителка на награди от национални и международни конкурси.  През 2008г. печели Втора награда в конкурса за млади оперни певци-Сполето, Италия, през 2009 печели конкурса в България за участие в конкурса BBC Cardiff, стига до финал. През 2010 е финалистка на конкурса “Опералия”. Финалът на конкурса e в Миланската Скала под диригентството на Пласидо Доминго. От 2010 до 2013 е солистка в Операта Бон, Германия, където е горещо аплодирана в ролите на Амина от „Сомнамбула“, Амина от „Русалка“, Церлина от „Дон Жуан“, Сузана от „Сватбата на Фигаро“, принцеса Нинета от „Любовта към трите портокала“, Гретел от „Хензел и Гретел“, в различни модерни и класически постановки на барокови и съвременни автори, класически концерти и концерти с поп изпълнители. Изявява се на различни оперни сцени в Холандия, Полша, Русия и Италия. През 2015 г. участва в първото сценично представяне на “Donano bispacem” от Бах, което се сьстои на историческата сцена на Болшой театър, Москва под режисурата на Владимир Василиев. Участва в майсторските класове на Ренато Брузон, Соня Ганасси, Бернадет Манка ди Нисса, Тереза Берганца и др. От 2017 година Емилия Иванова е солистка на Държавна опера-Стара Загора, където дебютира в ролята на Сиси в премиерното представяне на неоромантичната опера „Сиси – душата на императрицата“, участва в различни концерти, оперната гала с Веселина Кацарова, кантатно-ораториалните творби „Реквием“ на Моцарт, „Страстите на Матея”, дебютира в ролята на Лучия ди Ламермур от едноименната опера на сцената на НТ „Иван Вазов” в София, пее Джилда в „Риголето” и Норина в „Дон Паскуале”, Оскар в „Бал с маски” и др. Емилия Иванова има специално отношение към сакралната и кантатно-ораториална музика и богат репертоар.

ФЕРНАНДО ФЕРНАНДЕС /кларинет/ е роден в Сантомера (провинция Мурсия), Испания, където на 7 години започва да учи кларинет в музикалното училище. Завършва с отличие своето висше образование в Консерваторията „Салвадор Сеги“ в Кастельон с професорите Хосе Мигел Марти и Хуан Естебан Ромеро. След това се премества в Conservatorio della Svizzera Italiana в Лугано (Швейцария), където защитава магистърска степен при професорите Франсоа Бенда и Жорди Понс. В момента продължава да се усъвършенства в същата консерватория, където е в магистърска програма за солови изпълнители. Фернандо Фернандес е участвал  съставите на различни младежки оркестри, свири на значими фестивали, работи с диригенти като Кевин Грифитс, Артуро Тамайо, Кристофър Кьониг , Антоан Марги. Поканен да изнесе концерт заедно със своя секстет на музикалния фестивал в Любляна през 2018 г. в камерната секция „Млади виртуози“. Като солист е изнасял концерти с общинския оркестър на Кастельон, симфоничния оркестър на Консерваторията на Кастельон, Conservatorio della Svizzera Italiana Symphonic Orchestra и в поредицата от концерти в Лугано, където заявява интереса си към съвременната музика. От февруари 2021 г. е в състава на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора.

МАНУЕЛА МАНОЛОВА /пиано/ е завършила НУМСИ „Христина Морфова”-Стара Загора в класа по пиано на Мариана Маринчева, след това Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Димо Димов. Специализира в майсторските класове на проф. д-р Атанас Куртев /2002г./, проф. Димо Димов /2003г./, доц. Ивайла Кирова, Германия /2005г./, проф. Барт ван Оорт,  Холандия /2006г./, Мария Принц, Австрия /2007г./, проф. Сачико Кодама, Япония  /2009г./. Има участия в различни престижни национални фестивали и музикални форуми, печели награди от национални конкурси, изнася самостоятелни солови концерти, изявява се като корепетитор и с различни камерни състави. От 2010г. е корепетитор в Държавна опера-Стара Загора, от 2011г. е корепетитор към НУМСИ „Хр.Морфова“,  гр.Стара Загора.

БИЛЯНА РАЙНОВА e родена в гр. Стара Загора. След гимназията за чужди езици “Ромен Ролан” с френски език, следва в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”- София и завършва специалност “Актьорство за куклен театър” при проф. Румен Рачев. От 2011 година е част от актьорския състав на Държавен куклен театър – Стара Загора.

И още през уикенда:
Басът Ивайло Джуров и пианистката Деница Петрова ще представят на 17 април, неделя, от 19.00 часа на сцената на Камерна зала „България” един от върховете във вокалната художествена музика – „Winterreise/Зимен път“ по музика на Франц Шуберт и стихове на Вилхелм Мюлер. Не го пропускайте!

Билети за концертите са налични на касата на зала “България”, онлайн и в
мрежата на Ивентим.
Цени на билетите:15 лв.
Специална цена за пенсионери – 12 лв.
За ученици и студенти от НМУ и НМА – 5 лева