Премиера на „Ябълковият човек” – разкази от Николай Милчев

Това е проза, която действа на сетивата, замъглява очите и прави от човека вечно дете

Със специалното участие на музикантите от Камерен ансамбъл “Силуети” Кристиян Калоянов (кларинет) и Калина Митева (цигулка), които ще озвучават “ябълковото пространство”.

Някои наричат тези разкази разказани стихотворения. Други ги смятат за есета с лирически сюжет. А те са търкулнати ябълки от детството. Дошли изневиделица, тези спомени и съновидения, тези влюбвания, болки и раздели ни отвеждат в един свят, в който думите врят и кипят. Трийсетината разказа клокочат, димят, кървят понякога, но са осезаеми и живи. Това е проза, която действа на сетивата, замъглява очите и прави от човека вечно дете.

Представя: Цветана Милчева, редактор на сборника.

Думи за книгата: Магдалена Абаджиева

„Ябълковият човек“ (изд. “Симолини 94”, илюстрации Здравка Брайкова-Николова) е първата книга с разкази на поета Николай Милчев. За нея той споделя: “Докато я пишех, бях изчезнал и от света, и от себе си, не знаех кога спя и къде ходя. Пропусках си спирките на автобусите, пропусках си нощите и сънищата, но бях най-щастливият човек. И тогава за пръв път в живота си, докато пишех, се уплаших – уплаших се, че докато изписвам разказите, а аз пиша на ръка, може да ми стане нещо и след това никой да не разчете текста. Хем се уплаших, хем се зарадвах, защото си казах – щом ме е страх да не изчезнат думите, значи е добре. Разбрах и още нещо в това шеметно лято на писане от край до край на хоризонта – разбрах, че вдъхновението, ако го има, е и страх.“

Очакваме ви на премиерата на “Ябълковият човек”! 24 февруари, 18:30 часа, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

 Културни новини

Автор: Организаторите