„БРИЛЯНТИН“ или как да влезеш в обувките на другия. Премиера за България

Предпремиерни спектакли – 18, 19 март 2022, 19.00, Държавна опера Варна

Премиера – 23 юни 2022, 21.00, Опера в Летния театър

 

2022 – Варненската опера на 75

 

Сребрина Соколова

РЕЖИСЬОРКАТА СРЕБРИНА СОКОЛОВА пред ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА за своята постановка на „Брилянтин“, като симбиоза между театралната и филмова версия, първа сценична реализация в България; за контракултурата на „грийзърите“, вдъхновила създаването на мюзикъла; за проблемите на тийнейджърите и конфликта им със социума; за цветните персонажи и емпатията, също за подбора на екипа с най-добрите Дани и Санди – Велин Михайлов и Лилия Илиева.

 

 

„Брилянтин“ идва най-сетне и в България.

 

Да, имаме щастието нашият театър, с нашата гледна точка и нашия каст, да представи за пръв път този прекрасен мюзикъл на българска сцена. Нека да уточня, че сега на 18 и 19 март предстоят предпремиерните спектакли на „Брилянтин“, а премиерата на мюзикъла ще бъде на 23 юни в Опера в Летния театър 2022.

 

Както се случва с много мюзикъли, така и „Брилянтин“ увеличава славата, благодарение на филмовата версия, в която играят Джон Траволта и Оливия Нютън Джон. Коя от двете интерпретации вдъхновява повече първия български „Брилянтин“?

 

Мюзикълът е създаден преди 50 години, неговата сценична премиера е била през 1971 г., а филмът от 1978 г., който прави мюзикъла още по-популярен, става най-касовият филм за годината. Нашата постановка представлява една симбиоза между театралната и филмовата версия с много нови песни, взети от филма. „Брилянтин“ отразява зараждането на рокендрола, така че любителите на този непреходен жанр ще бъдат подобаващо възнаградени.

 

„Брилянтин“ се причислява към групата на т. нар. „грийзъри“, които оказват влияние върху музиката на XX век. Как се заражда този процес?

 

Що се отнася до самата дума, „грийзъри“ идва от английското “grease” – грес, мазнина, но понятието „грийзъри“ има много по-широк смисъл. То е синоним за онази контракултура на емигрантите, които търсейки мястото си в страната на неограничените възможности, масово се вливат в неособено привлекателната за обикновения работник металургична промишленост. Към този детайл се добавя и характерното, най-вече за латиноамериканците, приглаждане на косата, което се превръща в запазена марка на непокорните и свободолюбиви млади „грийзъри“ от 50-те години на миналия век. Мюзикълът „Брилянтин“ има предвид точно тези тийнейджъри, с тяхното желание за свобода и стремежа да заявят себе си. Впрочем Елвис Пресли със стилизираната си лъскава прическа използва буквално същата визия.

 

Бунтът на младите, като един от симптомите на модерното общество. Тук в какво се изразява конфликтът?

 

Действието в мюзикъла се развива в края на 50-те години на XX век в Чикаго Илинойс и ни запознава с десет тийнеджъри и техните вълнения около проблеми като нежелана бременност, насилие на банди, натиск от връстници. С тази сложна и сериозна проблематика, естествена основа на драматургията в „Брилянтин“, мюзикълът звучи актуално и днес, а музиката и хуморът в диалозите усилват въздействието му. Конфликтът между желанието да се живее пълноценния живот на възрастните и липсата на житейски опит, е заложен в механизма за израстването на човека. Главните персонажи са много емоционални, цветни и различни, но въпреки своите различия, те все пак са част от едно общество и точно тук е заложен основният проблем на социума – как тази човешка цветност и уникалност да се впише в цялото, в общото, как да запази индивидуалността си и с това да не разруши общността. Отговорът на този проблем е в емпатията, в умението да влезем в обувките на другия и да се опитаме да го разберем. Това е единственият начин да живеем пълноценно в обществото.

 

Отдавна имаш пристрастие към мюзикъла, поставяла си мюзикъл с млади хора, помним и твоите изпълнения в мюзикълите „Да пееш под дъжда“, „Котки“, „Любовта никога не умира“. В същото време поставяш и опери – като асистент на Кузман Попов и самостоятелно в „Риголето“. Как съжителстват при теб двата жанра?

 

Да, наистина имам пристрастие към мюзикъла. Занимавам се с този жанр още в годините, когато на него не се гледаше с добро око, така че сега се радвам на неговата жизненост и популярност. Забелязах, че когато се занимавам с опера, се опитвам да вкарам в нея нещо от виталността на мюзикъла и обратно – да вкарам в мюзикъла нещо от операта. При това взаимно проникване е важно да се спазва балансът, който в операта е на едно място, а в мюзикъла – на друго.

 

Това разбиране как се отрази върху подбора на екипа?

 

Направихме национален кастинг за „Брилянтин“, в който търсехме млади хора на възрастта на героите, с танцувални и вокални умения. Явиха се много кандидати и аз вярвам, че в крайна сметка избрахме най-добрите. Главните роли поверихме на Велин Михайлов и Лилия Илиева, нашите прекрасни млади солисти, тандем на сцената и в живота, познати не само във Варна, а и на национално ниво с обаянието, певческото и артистичното си майсторство. В някаква степен те ще дадат израз и на взаимоотношенията помежду си, което несъмнено ще обогати емоционалната палитра на мюзикъла. Двамата отговарят, така да се каже, по всички параграфи на изискванията за очарователните Дани и Санди в „Брилянтин“, които се разделят, събират и отново се разделят във вихъра на шеметни танци, завладяваща музика и всякакви приключения, преди да си признаят: „Ти си този, когото желая“.

Благодаря на тях и на всички останали артисти за усърдието, с което репетират. Радвам се да бъда заедно в постановъчен екип с маестро Страцимир Павлов, сценографа Иван Токаджиев, костюмографката Ася Стоименова и хореографката Надя Димокова. Не за пръв път сме заедно в подготовката на мюзикъл, ние сме единомишленици и затова вярвам в успеха на нашия „Брилянтин“.

 

 

 „БРИЛЯНТИН“

 

Мюзикъл от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд

Режисьор Сребрина Соколова
Диригент Страцимир Павлов
Сценограф Иван Токаджиев
Художник костюми Ася Стоименова
Хореограф Надя Димокова
3D mapping –Тодор Тодоров

 

В ролите:

 

В ролите:
ДАНИ – Велин Михайлов
САНДИ – Лилия Илиева, Марина Георгиева
БЕТИ – Волена Апостолова, Моника Иванова
КЕНИКИ – Даниел Христов, Светлозар Начев
ДУУДИ – Йоан Попов, Калоян Лулчев
СЪНИ – Георги Тодоров, Тихомир Трифонов
РОДЖЪР – Борис Атанасов, Георги Иванов
ФРЕНЧИ – Зои Бошнакова, Кристина Топалова
МАРТИ – Антония Кундакова, Ирен Лазарова
ДЖАН – Мойра Янкова, Николета Велчева
ПАТИ – Василена Кънчева, Мария Анастасова
МИС ЛИНЧ – Антоанела Петрова
ТРЕНЬОР – Илко Захариев, Николай Димитров
ВИНС ФОНТЕЙН – Нейчо Петров – Реджи
ДЖОНИ КАЗИНО – Лев Караван
ЮДЖИЙН – Даниел Христов, Георги Иванов
ЧА-ЧА ДЕ ГРЕГОРИО – Лилия Илиева, Марина Георгиева
ТИЙН АНГЕЛ – Йоан Попов, Калоян Лулчев
Участват още: Кристалена Стоянова, София Лулчева

 

Предпремиера – 18, 19 март 2022, 19.00, Държавна опера Варна

Премиера – 23 юни 2022, 21.00, Опера в Летния театър