Десислава Минчева: С големите художници не се състезавам

Градска художествена галерия – Варна представя изложба – живопис на Десислава Минчева на 21 март от 18:00 часа.

Никога не ме е вълнувало дали съм модерна или не, дали се вписвам в променения свят, или стоя извън него. Никога не съм си пожелавала повече от това, да имам възможност да правя нещата, в които вярвам и които искам. Никога не съм се чувствала прекалено толерирана или недооценена. Отдавна съм направила своя избор и само се надявам да не е бил погрешен.   
С Големите художници не се състезавам – прекланям се искрено пред тях. Състезавам се само със себе си. Щастлива съм, че не губя интерес към света, към хората и към природата. Иска ми се и навлизам все по-дълбоко и по-дълбоко в тях. Не се страхувам (вече) да казвам думатакрасота. Тя според мен съществува – и в живота, и в изкуството. Картините, които правя, изразяват стремежа ми към нея, нека всеки я разбира, както иска. Мисля, че точно разместените пластове в живота ни, нарушената хармония и загубата на идеали ме кара още повече да изпитвам необходимост да създавам своя съвършен свят. 
Надявам се да приемете картините ми непредубедено, точно така, както съм ги рисувала – без оглед на времето, в което живеем днес, без оглед на дребните и по-големите противоречия, съпровождащи ни във всеки един момент от битието ни. Мисля, че има неща, неподвластни на социум и конюнктура. Исках с помощта на натурата да създам друг, личен, иреален свят, по-дълбок и близък до архетипните понятия за човек и природа, без сюжет в истинския смисъл на думата, без ненужни подробности – само онова, което ме вълнува като изначална същност, обгърната от светлия воал на потъващата хуманност. Понякога се чувствам анахронична на времето си, но това съм аз.
В изложбата е всичко онова, което ме е интересувало и в което намирам смисъл. Звучи доста обикновено, но да – рисувам портрети, пейзажи, фигури. Такава е истината. Определено я предпочитам пред нарочно измислената концепция. Ненавиждам фалша. Както е казал Джером Джером: Честността е най-големият лукс, който човек може да си позволи. Всяко търсене на известност и материален успех, извън първопричината да създаваш изкуство – като саморазголване и диалог, е неприемливо за мен.
Не помня откога не съм поставяла заглавия на картините си. Струва ми се, че те нямат нужда от това. Дали слагам на портретите си имена е без значение. Това, което съм търсила зад всяко лице е Човека – с цялата му красива несъвършеност. Опитвала съм да открия същността му. Така се отнасям и към пейзажа – той за мен е къс божественост, мистичност и сила. Северното ни море, Китай – обсебващи места, на които тепърва ще се мъча да давам живот, отново и отново…
Десислава Минчева

 

Десислава Минчева е родена в София.
Образованието си получава в Националната художествена академия, в класа на акадeмик Светлин Русев.
Нейни творби притежават Националната художествена галерия – София, Софийска градска художествена галерия, окръжни галерии и частни колекции в страната и в чужбина – Франция, Великобритания, Холандия, Белгия, Германия, Гърция, Финландия, САЩ, колекцията на професор д-р Петер Лудвиг, Аахен – Германия, колекцията на Юго Вутен – Белгия и колекцията на Художествената академия в Сиан – Китай.
Има повече от 45 самостоятелни изложби в България и по света: Франция, Германия, Финландия, Македония, Австрия, Китай.
Носител е на Златен медал за рисунка от Фондация Агаци, Италия през 2002 година.
Гост-професор по проблеми на съвременното изкуство в Художествената академия в Ханджоу – Китай, Художествената академия в Сиан – Китай, Академия Брера, Милано – Италия, в Барселонския университет – Испания, в Академия Ла Есмералда – Мексико сити, в Ecole des Beaux Arts, Париж – Франция. 
Куратор е на изложбата 20 съвременни художници от България, в West Lake Museum, Ханджоу – Китай, 2014 г.
Член е на Изпълнителното Бюро на СБХ, завеждащ отдел
Международни отношения и PR на СБХ (2011- 2016)
Професор е по рисуване в Националната художествена академия.