Добрин Атанасов: Артистът трябва да бъде поливалентен

На 27 февруари 2018г. галерия „Етюд“ представи необикновената изложба с необикновеното заглавие „Визуална еклектика, музикално единство“. Експозицията събра творбите на Добрин Атанасов, Светозар Колев-Питкин и Спартак Константинов.
В предишен материал ви показахме как протече събитието под звуците на китара и как оправда името си.

Преди откриването на изложбата репортерът на sofiapress  Мариела Петкова разговаря с един от тримата автори Добрин Атанасов. В изложбата Добрин участва с тематични картини, свързани с илюстрациите към книгата със сонети Love story на Андро Стубел.   Добрин Атанасов е преподавател в СУ ,,Св. Климент Охридски” и твори в абсолютно различни сфери на изкуството, от тази, с която се показа във “Визуална еклектика, музикално единство”. Занимава се с инсталации, графичен дизайн, кинетично изкуство, видео и други. ,,Артистът трябва да бъде поливалентен”, заяви творецът.

Той разказа за симбиозата  в музикално отношение между тримата артисти и разминаването им в художественото изкуство. 

Като музиканти тримата работят заедно от доста време в група “Мискините”.  “Мискините” правят авторски песни и доста активно се изявяват по фестивали.  Изпълняват предимно блус, реге и джаз на принципа на джем сешъна (джазов концерт, в който всички присъстващи музиканти вземат участие и импровизират). Като музиканти залагат много на текстове на български език. На сцената миксират и импровизират много и това е техният начин да се забавляват  успешно.

Веднага възникна въпросът, как художници по професия, които дълги години се забавляват на музикалната сцена, правят съвместна изложба чак сега. Добрин Атанасов сподели, че  идеята  се  заражда отдавна, но организацията и времето  не са  били достатъчни за да се реализира.  ,,Ето, че  моментът вече е дошъл”, каза развълнувано той.
На въпроса, дали се получава  плавно преливане между творбите и различните техники, използвани от художниците, г-н Атанасов отговори: ,,Нека публиката да каже дали се е получила, но аз съм доволен от резултата”. 
Едно от очакванията на артиста бе на експозицията да присъстват  колеги художници, а също така и  музиканти. Това очакване бе напълно оправдано и гостите на изложбата бяха разнообразни като изложените творби.

Към момента Добрин има редица проекти за градски инсталации, част от които вече са реализирани. И разбира се продължава да твори и преподава на млади таланти.

Автор: Мариела Петкова

Comments are closed.