Галерия Арте представя доайените на българската живопис

изложба – живопис и скулптура

10 ЯНУАРИ – 2 ФЕВРУАРИ 2018

Вернисаж на 10 януари /сряда/ 2018, 18-20 ч. – ул. „Бузлуджа“ 31

Това е първата ни изложба за 2018 г. и е своеобразна равносметка за работата на галерия Арте през изминалите 15 години. Ето и представянето на тяхната предстояща изложба:

„Имахме дълъг и интересен път, открихме много изложби, спечелихме много почитатели, „доброжелатели”, меценати, но през цялото това време най-много разчитахме на художниците. На всички тези автори, които работиха с висок професионализъм, мислиха и осъществяваха своите проекти специално за нас, тези, които подкрепяха с душа и сърце нашите идеи и ни мотивираха безрезервно.

За съжаление с някой от любимите ни творци се разделихме завинаги. Непрежалими останаха: Олга Вълнарова, Веса Василева, Мария Столарова, Лиляна Русева, Иван Андонов, Маргарита Пуева, Румен Скорчев…. Изложбите им и общуването с тях останаха завинаги в сърцата ни.

Новото пространство на Галерия Арте /ул.Бузлуджа 31/, не би могло да побере дори и част от картините и скулптурите на всички значими за нас художници, затова в експозицията ще бъдат условно упоменати най-важните автори. Една част от тях ще продължат веднага след това със самостоятелни изложби и затова няма да фигурират в тази изложба; други не успяха да се включат навреме с нови непоказвани творби. Списъкът не е изчерпателен, но е представителен. Подреден по година на раждане на авторите, като започваме с доайените на българската живопис: Калина Тасева, фамилия Гоеви, Светлин Русев, Иван Андонов, Анета Дръгушану, Михалис Гарудис, Василка Монева. Разбира се, продължаваме със следващото поколение наши любими художници – Маргарита Пуева, Емил Попов, Володя Кенарев, Милко Божков, Станислав Памукчиев, Десислава Минчева, за да стигнем до някои от по-младите ни автори – Владимир Морзоханов, Румен Малчев….

Всяка крачка, колкото и да е била трудна си е струвала, спомените са много, но най-важно е продължението. Пожелавам да е още по-вълнуващо и запомнящо се!