Кои са Лицата на елегантността според Академията за мода?

Проф. Любомир Стойков: „Елегантността е състояние на духа, но и функция на красотата и комфорта, на изтънчеността и персоналната харизматичност!“

 Изкуственият интелект предпочита класическата дамска елегантност

Проф. Любомир Стойков заедно с Н. Пр. Джузепина Дзара и Елена Кристиано.

Кои са истинските лица на елегантността? Отговор на този въпрос бе потърсен в първата за 2024 година Вечер на стила – част от социално-културния проект на Академията за мода. В столичната галерия „Милениум“ гостите се насладиха на предложенията на дизайнерите, посветени на водещата тема. Официален гост бе Н.Пр. Джузепина Дзара – посланик на Република Италия в нашата страна. В своето слово тя изтъкна значението на събития като Вечерта на стила на Академията за мода. Тя подчерта: „Много се радвам, че отново съм тук. Поздравявам Академията за мода и Елена Кристиано. Тя е много добра моя приятелка и голям професионалист в сферата на красотата.“. По-нататък посланик Джузепина Дзара каза: „За мен работата за елегантността и красотата е много важна. Това е и от голямо значение за жените. Мисля, че красотата и елегантността допринасят жените да бъдат големи професионалисти. Вие много им помагате и да живеят по-добре. Много ви благодаря!“. Припомняме, че г-жа Дзара присъства и откри през 2022 година първата от поредиците вечери – част от социално-културния проект на Академията за мода, посветена на творчеството и юбилея на великия италиански дизайнер Валентино.

 

Ексклузивно участие в изисканото събитие взе Елена Кристиано – носител на „Златна игла 2023“ за цялостен принос и собственик на Christian оf Roma, която приветства гостите, отбелязвайки емблематичния стил на г-жа Дзара и споделяйки своето схващане за елегантността.

 

В своето специално послание председателят на Академията за мода проф. Любомир Стойков – естет и културолог, подчерта: „Не можем, а и не бива да абсолютизираме само едно от многото лица на елегантността. Всеки е в правото си да претендира, че неговият стил е меродавен, но медиите, критиците, дизайнерите, инфлуенсърите и модните иноватори са тези, които издават „присъдата“ кое е елегантно и кое – не. Съгласен съм с принципа, че елегантността е състояние на духа, но бих добавил, че тя е и функция на красотата и комфорта, на изтънчеността и персоналната харизматичност! Споделям максимата на Джорджо Армани за елегантността, според която не е толкова важно да бъдеш забелязан, по-важното е да бъдеш запомнен!“.

 

Във вечерта с наслов „Лицата на елегантността“ бяха показани тематично издържани произведения на носителите на „Златна игла“ – Радостина Долапчиева и Alegra, както и на екипа на Елена Кристиано – собственик на Christiano of Roma. В бляскавото събитие за първи път взеха участие и проспериращите дизайнери Албена Иванова-Деянова, респ. брандът ѝ Benmodel, и Соня Карпов и нейната модна къща Karpov.

 

Екипът на Елена Кристиано даде началото на модното ревю, като представи две визии, посветени на водещата тема. Те са вдъхновени от вечността в елегантността. Прическите са създадени от впечатляващите фризьори Борислав Сапунджиев и Господин Колев. Първата визия е комбинация от африкански плитки, барок, панделки и елегантно прибран кок, която доказва че подходящо подбраните елементи са индикатор за елегантност. Втората прическа е мъжка визия с маскулинистични характеристики, презентирана по много фин и компактен начин.

 

Benmodel с дизайнер Албена Иванова-Деянова представи сет „Контрасти“, който е част от предстоящата пролетна колекция. Състои се от две части, а акцентът в тоалета освен многото външни шевове, е и бялата кожена яка, и големите контрастни копчета.

В презентациите се открои и модният бранд Karpov с дизайнер Соня Карпов, отличен с грамота на Академията за мода за „Проспериращ моден бранд на годината“. Двата тоалети са от колекцията „Еуфория“ 2024.

 

Изисканото ревю завърши с колекция на модна къща Alegra с дизайнер Радостина Долапчиева, която е три пъти носител на „Златна игла“ в т.ч. и дизайнер на 2023 година. Тя  презентира модел „Сара“ от колекция Divine 2024, който е изработен от фин италиански тюл с бляскави части. Корсетът е декориран с ръчно направени листа, обшити с множество кристали.

На специален дисплей в галерията беше показано слайдшоу с образци на дамската елегантност през десетилетията. Любопитното е, че в мултимедийната презентация имаше и няколко аутфита, създадени от изкуствен интелект. Те в голяма степен издават класическата, стандартната представа на роботите за елегантна мода с присъщите й характеристики – изчистеност, изисканост, сдържаност, простота и качество на материите.

Водеща на събитието беше Екатерина Свечева – лице на „Златна игла 2022“, инфлуенсър и топмодел. В модните презентации участваха моделите Антоанета Боянова, Мадлена Иванова, Дияна Иванчева, Мия Иванова, Александра Гърдева и Доника Николова.

Стилното събитие беше уважено от ярки представители на културните, артистични и бизнес среди, сред които посланика на Република Италия у нас – Н.Пр. Джузепина Дзара, Ани Владимирова, Румяна Маринова, проф. Чавдар Попов, д-р Мари-Анн Ожукву, Кристина Димитрова, Вероника Стефанова, Ирина Влади, Лидия Ангелова, д-р Ирина Гъркова, Анна и Васил Банови, Пламен Джуров, Иво Кръстев, Габриела Карчина, Вили Николов, Александра Кръстева, Сара Младенова, Кристина Несторова, Цвети Радойчева и др.