Лято със Софийската филхармония

Летният сезон на националния оркестър „Споделете музиката“ е подкрепен от Столична община – Календар на културните събития

И през август Софийската филхармония се грижи класическата музика да озвучава лятото на столичани и гости на София. На вече традиционната лятна сцена в атриума на Квадрат 500 националният оркестър ще представи някои от камерните си състави.

„Танцувай с Кварто“ се казва концертът на 3 август. Музикантите от един от най-обичаните квартети ще представят програма в унисон с лятното настроение: Антични танци от Респиги, Унгарски танци от Брамс, Румънски танци от Барток и Български танци от Големинов.

На 10 август Иван Пенчев – цигулка и Деница Димитрова – арфа канят публиката да преживеят „Романтика за двама“. Магичната вечер включва творби от Гаетано Доницети, Камий Сен-Санс, Луи Шпор, Сергей Рахманинов, Астор Пиацола.

Атрактивните дами от вокалната група „Бела Воче“ ще потопят почитателите на класиката в италианската музика с концерт-спектакъла „Италия Белла“. Партньори на сцената ще им бъдат Стефан Врачев – пиано и актьорът Даниел Цочев.

Всички концерти в Квадрат 500 започват в 18:30 ч. Всеки, който си е закупил билет за концерта, ще може да разгледа експозицията на галерията от 10 до 18 ч. на същия ден.

Сред акцентите през август е изложбата „Изкуството на синтеза“
През творчеството на Емилия Николова-Байер тази експозиция насочва вниманието ни към слабо изследвания синтез между монументалните изкуства и архитектурата у нас в периода 1956 – 1989. Представени са декоративните релефи, които художничката създава за два емблематични театъра – „София“ в столицата (1973 – 1975) и „Фридрихщат паласт“ в Берлин (1982 – 1984). Сегментите в изложбата са опит за критичен поглед към разбирането на жената-творец в България от втората половина на ХХ век – авангардна, силна и смела – и ни дава възможността за първи път да надникнем в пъстрия свят на художничката, да се запознаем с нейния нов за времето си език и да получим ново изживяване в публичното архитектурно пространство.

Музиката ще звучи на фона на „Портрет на луната в черно“ на Михаела Михайлова – Misha Mar. Билети за концертите са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.