На 29 март излиза от печат „Крясъкът на орела“ от Стиг Ларшон

На 29 март излиза от печат „Крясъкът на орела“ – първа книга от новата поредица, основана на култовата трилогия „Милениум“ от Стиг Ларшон. След тази седма част на сагата се очакват още два романа от Карин Смирноф, чиято смелост заслужава възхита.

Крясъкът на орела“ (преводач: Силвана Кирякова, художник на корицата: Живко Петров, 392 стр., цена: 25 лв.) проследява приключенията на старите ни познайници от „Милениум“ Лисбет Саландер и Микаел Блумквист. Запознаваме се отблизо и с дъщерята на Микаел – Пернила, с внука му Лукас, както и с племенницата на Лисбет, единайсетгодишната Свала, момичето, което не познава болката. И тук, както и в предишните книги, откриваме важните за Стиг Ларшон теми като злоупотреби с властта, политически машинации, насилие в семейството и в обществото. Изпълнена с неочаквани обрати и интересни психологически портрети, книгата ни отвежда на пътешествие не просто в далечния север на Швеция, но и в дебрите на човешката душа.

Нашумялата шведска писателка Карин Смирноф е родена през 1964 година. По професия журналист, тя прави дебют в художествената литература през 2018 г. с „Моят брат“ – роман, който се радва на огромен читателски успех. Именно той ѝ вдъхва увереност, за да приеме предложението да довърши сагата „Милениум“, започната от Стиг Ларшон и продължена изкусно от Давид Лагеркранс. Макар за Смирноф това да са първи стъпки в света на криминалната литература, обемът на продажбите в Швеция е красноречиво свидетелство за нестихващия интерес към героите на Ларшон и техните битки.