Откриха кът на Кралство Мароко в Националната библиотека

Традицията да се откриват кътове на чужди литератури продължава. Тя беше поставена през 2021 г. и е подкрепена от ръководството на НБ „Св. св. Кирил и Методий“ и от посолствата на множество държави, чийто приоритет е културното сътрудничество. Двадесет и вторият кът е посветен на мароканската литература. Той беше официално открит на 31 юли 2023 г. от Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи – посланик на Кралство Мароко, и от г-жа Мария Габриел – заместник-министър председател и министър на външните работи. Присъстваха представители на повече от 30 дипломатически мисии, повече от 100 дейци на културата от всички жанрове, министри и зам.-министри в различни правителства, които отправиха поздравления за Националния празник на Мароко, честван предния ден. Събитието отбеляза и 62-та годишнина от установяване на дипломатическите отношения между Република България и Кралство Мароко.

 

Д-р Ваня Аврамова, Мария Габриел, Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи и нейният съпруг г-н Шайб Лалу

Тържеството беше открито с химните на двете държави, последва слово на д-р Ваня Аврамова, заместник-директор на Националната библиотека, която отправи благодарности към Националната библиотека в Рабат за дарените книги, към посолството на Кралство Мароко в България и лично към Н.Пр. посланик Закиа Ел Мидауи. Д-р Аврамова подчерта, че следващата стъпка в партньорството между двете национални библиотеки ще бъде подписване на Меморандум за сътрудничество: „В къта на Мароко са представени книги и артефакти, които ни запознават с историята, изкуството, занаятите и литературното богатство на страната. Това е уникална възможност да се докоснем и съпреживеем естетиката,  словото и културните традиции на други държави по света“.

Посланик Ел Мидауи, доайен сред дипломатите в София, благодари за възможността литературният кът на Мароко да е поредното доказателство за мостовете между културите на народите на България и Мароко: „С голяма гордост и чест заставам пред вас днес, за да отпразнуваме нашия празник – Деня на трона, който тази година отбелязва 24-ата годишнина от възкачването на Негово Величество крал Мохамед VI на престола на неговите славни предци. Откриването на Марокански кът на книгата по време на честването на празника на Трона отразява силното желания на Мароко и България да работят заедно, за да дадат нов тласък на съществуващите добри двустранни отношения и да ги издигнат на по-високо ниво в различните области на сътрудничество от общ интерес. Мароко, както и България, е страна с богата хилядолетна история, жизнена култура и несравнимо разнообразие. Културата е национален приоритет и на двете страни и за постигането на тази благородна цел се полагат неуморни усилия“.

Мария Габриел говори импровизирано на български и фрeнски език, като поздрави домакините и гостите с откриването на мароканския кът, където ще се съхраняват литературни творби на арабски и френски език. „Културната дипломация е символ на настоящето и бъдещето“ – написа по-късно Мария Габриел.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В специално подготвена витрина посетителите успяха да видят редки ръкописи от фонда на нашата библиотека: препис на Свещения Коран от ХІV в. със специални цветни знаци и графеми, които обозначават във вокализирания текст седем от каноничните рецитации (четения), както и тринадесет системи за преброяване на знаменията; издание на Свещения Коран с магребско писмо. Отпечатано по нареждане на краля на Мароко ал-Хасан ІІ. Казабланка (ад-Дар ал-Байда) от 1967 г.; ръкопис, който е ценен арабски кодекс, написан с магребско писмо през ХV в., съдържащ коментар на Ибн ал-Фаххар върху написаната в стихотворна форма арабска граматика, наречена „ал-Аджуррумийа“.

 

Текст: Анжела Димчева

Снимки: Виолета Цолова