„Тома Неверни. Роман за Караваджо“ – уникално издание за скандалния гений Караваджо

„Тома Неверни. Роман за Караваджо“ (изд. „Изида“) е от книгите, които поднасят качествен литературен текст в облеклото, което той заслужава – изящно издание с цветни илюстрации. Романът на големия норвежки писател Атле Нес идва при българския читател след запомнящите се срещи с предишните му книги „Леонардо да Винчи“, „Мунк“, „Галилео Галилей“… Неслучайно авторът е спечелил най-голямата литературна награда в Норвегия – „Браги“.

Гениален и скандален, Микеланджело да Караваджо е един от най-забележителните италиански художници. Когато не участва в гуляи и сбивания или не е преследван заради смъртна присъда от папата, той създава оригинални творби, различни от тези на всички преди него. Изпълнените му с драматизъм картини го превръщат не само в най-прочутия художник в Рим в зората на XVII век, но и в основоположник на бароковата живопис. Влиянието му отеква векове след неговата преждевременна смърт.

 

Романът на норвежкия писател Атле Нес се фокусира точно върху най-бурните моменти от живота на Караваджо. Той скандализира с натуралистичните си картини, на които рисува римски куртизанки като светици. Буйният му нрав го забърква в неприятности, от които знатните му покровители трябва да го измъкват. До момента, в който той е предизвикан на дуел и убива опонента си.

Чуйте гласовете на хора, които са го познавали – блудници, градски чиновници, учени, художници като Петер Паул Рубенс… Свидетелските им показания защитават или отричат деянията на Караваджо.

Книга, пропита с кръв, безнравственост и мрак, с ужасите на реалността, но и с обещание за светло бъдеще, доброта, полза от новото. История с множество гледни точки, която цели да разкрие многопластовия характер и живот на големия художник.

Атле Нес

Атле Нес е норвежки писател, роден през 1949 г. Завършил е университета в Осло, където е изучавал английски, норвежки език и лингвистика. Работил е като учител, преди да се отдаде изцяло на литературата. Автор е на романи и биографии.

В края на ноември очакваме Атле Нес за литературно турне в България, което ще завърши с участието му в Софийския международен литературен фестивал.

 

Атле Нес

Тома Неверни. Роман за Караваджо

160 стр. плюс 16 стр. цветни илюстрации

17 лв.

ISBN 978-619-235-142-7

Изд. „Изида“