България във Венеция – “Как живеем” ще е нашата инсталация

Международна изложба за изкуство – Венецианско биенале

Форумът във Венеция ще се проведе от 11 май до 24 ноември

Венецианското биенале е най-голямото световно събитие в областта на съвременното изкуство. То е учредено през 1895 г. като Международна художествена изложба на град Венеция.

Победител в конкурса на Министерството на културата за българско участие в 58-ото издание на Международната изложба за изкуство – Венецианско биенале, е инсталацията “Как живеем” с куратор Вера Млечевска и автори Рада Букова и Лазар Лютаков. Решението е взето след разглеждане на 24 проекта, а от тях на финала са останали 3.

Вера Млечевска – куратор

Вера Млечевска изтъкна, че едно заглавие не може да изчерпа целия проект, който се занимава не само с въпроса как живеем, а и с това как сме живели преди. Според нея работата е много концептуална и е свързана със специфичното пространство и неговите възможности.  Инсталацията не се отнася единствено за България, а има по-широк контекст. -“Как изобщо се променя идеята за това какъв един материал е стойностен и какво художествено произведение също е стойностно, дали това е неговата материалност, дали това е неговата идея, дали това е начина му да комуникира с останалия свят или невъзможността му да комуникира с останалия свят” – обясни кураторката.

Едно от основните качества, с които е изпъкнала инсталацията “Как живеем”, е съобразяването със спецификите на изложбеното пространство във Венеция.

Председателката на журито Аделина Филева

 Аделина Филева, председател на журито споделя: „Нашият проект дава възможността, макар и в едно малко пространство, с неособено големи височини, човек бързо и лесно да възприеме идеята, защото тя е много чиста, много елегантна, донякъде носи връзка и с мястото от багрите, които ги има, със стъклото във Венеция, със водата”.

В състава на журито, избрало печелившия проект, влизат проф. д-р Галина Лардева, декан на факултет “Изобразителни изкуства” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, д-р Мария Василева, изкуствовед, проф. д-р Орлин Дворянов, преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”, проф. д-р Чавдар Попов, преподавател в Националната художествена академия, д-р Кирил Василев, културолог, преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”, и Лора Атанасова, главен експерт в дирекция “Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” в Министерството на културата.

Близо 50 000 лв. ще струва проектът с който България се завръща на биеналето за пръв път от 2011 година.

Форумът във Венеция ще се проведе от 11 май до 24 ноември, а на 23 януари всички постъпили предложения ще бъдат достъпни в Министерството на културата, за да се види по какъв начин мислят авторите.

Източник: БНТ