Христо Явашев – Кристо с изложба в галерия “Свети Лука”

За първи път галерия “Свети Лука” в София ще е домакин на изложба на Христо Явашев – Кристо

Това е втората изложба от проекта”ГОСТУВАТ НИ” представяща постери и етюди на Христо Явашев – Кристо, съобщават организаторите. 
Произведенията на изкуството са предоставени от Националната Художествена Академия и се показват за първи път в галерия “Свети Лука”. Те са дарение от Кристо и Жан – Клод на Музея на Академията.

На 83 години, за своята 50-годишна творческа дейност, един от най-големите световни художници с български корени реализира 23 мащабни проекта, а 47 не успява по различни причини, основно поради липса на разрешения. Но през всичките тези години Кристо успява да запази свободата си да прави това, което обича и желае, да финансира сам проектите си, като продава на колекционери рисунки, скици, малки скулптурни произведения и макети. 

Христо Явашев-Кристо

Христо Явашев–Кристо е роден в  гр. Габрово. През 1956 г., заминава за Прага, а по-късно се мести във Виена и в Париж. Във френската столица среща любовта на живота си – Жан Клод, докато се издържа, рисувайки портрети на различни звезди. Двамата откриват вдъхновение един в други така на бял свят се ражда стилът им „Изкуство на опаковането“, представящ най-различни пространствени художествени инсталации. Сред най-нестандартните и прочути творби на Кристо са опаковането на Райхстага в Берлин, на най-стария мост в Париж, разполагането на платнени портали в Сентрал Парк, Ню Йорк, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и др. От 2009 година Христо Явашев работи самостоятелно, след като съпругата му Жан-Клод умира от инсулт.

Постерите на част от негови инсталации, както и етюдите на художника като студент в Академията, могат да бъдат видяни в изложбата, която се открива на 22 януари 2019 г. в 14.00 часа в галерия “Свети Лука” в София в сградата на Националната Гимназия за Приложни изкуство “Св. Лука”.

Източник: БТА, снимки: Facebook