Коледните базари, които трябва да посетите поне веднъж в живота си

Класация на най-предпочитаните коледни дестинации

Коледните базари са неизменна част от зимния облик на големите европейски градове. Класацията е базирана на предпочитанията натуристите от цял свят, които са гласували за най-добра коледна дестинация в Европа.

За пореден път начело в коледната класация е  гр.Загреб /Хърватска/

Броят на туристите посещаващи града по време на коледните празници се увеличава с всяка година. Тогава града се превръща в един огромен коледен базар – всяка вечер се провеждат игри, дегустации, танци,пеене, семейни забавления. Има и забавен коледен трамвай, който вози децата заедно с дядо Коледа, феи и елфи. Центъра на коледните събития и основния коледен базар се намира на площад „Иелачич” и предлага много специалитети,много музика и танци. Организира се всяка година от 26 ноември до 8 януари.

Загреб /Хърватска/

Втори в класацията е гр. Колмар, Франция.

Френското градче, не е типична коледна дестинация, но отзивите на туристите са много позитивни.

Това средновековно френско градче, разкрива  магията на Коледа в най-чиста и красива форма. На старите площадчета в града са разположени 5 огромни базара – всеки от тях е като малко селце. В тази си форма, коледния базар се провежда едва от 18 години,но вече е успял да придобие голяма популярност, като коледна туристическа дестинация. Комбинацията от старинни малки улички, вековни стари къщи и коледно настроение е невероятна. Ще се потопите напълно в празничната атмосфера и ще се почувствате като в цветна зимна приказка.

гр. Колмар /Франция/

Третият  предпочитан в класацията коледен базар от туристите  е този във Виена /Австрия/. Старовековният коледен базар се провежда всяка година на историческия площад пред Шотландското абатство. Наред с най-голямата Коледна ясла в Австрия, този базар е известен и с висококачествени занаятчийски изделия, които предлагат там. Провежда се вече над 700 години и е сред най-популярните и красиви базари в Европа. На базара се предлагат от изкушения за хапване, до изящни ръчно-изработени стъклени играчки.

гр. Виена /Австрия/

Четвърти се подреждат коледните базари в Милано. Италия без съмнение е една отнай-предпочитаните дестинации за коледните и новогодишните празници. Спленителната си украса, открити базари и бутици, Милано всяка година привлича множество туристи, които искат да се докоснат до празничната атмосфера на Италия. Тук коледните празници официално започват на 7-ми декември,когато се чества празника на Св. Амброзио, покровителят на града.  Коледният базар „O Bej, O Bej!” /О, колко е хубаво!/ дава началото на празничното настроение. Всяка година, в предната част на  Castello Sforzesco се изграждат множество щандове, на които се продават традиционни деликатеси катоpanettone (сладък коледен хляб) и ръчно изработени стоки.

гр. Милано /Италия/


Милано  предлага голям брой варианти за коледно пазаруване. Улиците Via Monte Napoleone и Corso Buenos Aires ще ви оставят в захлас с красиво украсените витрини и бляскава мода.  На този класически базар могат да се видят много статуи, а в къщичките направени специално за Коледа  разполагат с различни занаяти, играчки, коледни украси и разбира се фигурки изобразяващи Рождеството. 

Петото място се отрежда на град   Будапеща/Унгария/. Там Коледният базар се провежда традиционно на централния площад „Ворошмарти”.  Разхождайки се в града можете да си купите невероятни ръчно изработени подаръци. Типично за унгарските базари са и украшенията от сушени цитрусови кори или сушени плодове, които отдалече приличат на гирлянди за елха. В Будапеща е позволено да се предлагат само ръчно изработени от местни занаятчии предмети. Предлага се и задължителната за такива места вкусна храна, но също така и храна за душата – концерти, театрални и куклени постановки.  Друга атракция на базара в унгарската столица е ежегодното светлинно шоу върху фасадата на Gerbaud CoffeeHuose.

гр. Будапеща /Унгария/

Страсбург, Франция, заема шестото място в избора за най-добра дестинация.Christkindelsmärikе най-стария коледен базар в Европа. Началото му датира от 1570 г.  Наричат Страсбург столица на Коледата, а през 2014 г. и 2015 г. градът печели отличие за най-добър коледен базар в Европа. Особеното при него е, че типичните дървени павилиони са разположени не само около Страсбургската катедрала, но и ще се натъкнете на тях из почти целия град. Базарът разполага с 300 щанда на 12 ключови места в града.  Там посетителите винаги ще намерят нещо, което ще е по вкуса им – от традиционните сувенири, през изкусителните национални специалитети, до класическия френски сладкиш “Bûche de Noël”.

 Страсбург /Франция/

По-нататък следва друг френски град, Монбелиард

Френското градче, не е типична коледна дестинация, но отзивите на туристите са много позитивни. Това го поставя на 6-то място в тази класация, като място, което си заслужава да посетите по Коледа. Приятната атмосфера на коледния базар се дължина прекрасната украса и голямото разнообразие. На многобройните щандове всеки може да намери нещо по свой вкус – ръчно изработено и уникално.

гр. Монбелиард /Франция/

И Аахен, Германия се нарежда  сред най-предпочитаните градове от туристите. Всяка година преди Коледа площадите и улиците около Катедралата и кметството на немския град се превръщат в панаир от светлини, цветове и изкусителни аромати. Коледният базар в Аахен  една от задължителните дестинации по това време.

Източник: NOVA, Снимки: Pixabay, Facebook