Среща на Мая Манолова с известни интелектуалци за духовното бъдеще на столицата

За промяната в управлението на София

За нея, среща си дадоха  кандидата за кмет на София г-жа Мая Манолова и видни интелектуалци – творци на изкуството и културата, в зала “Галерия” в столичния хотел “АНЕЛ”, между които проф.Величко Минеков, проф. Валентин Старчев,  проф. Андрей Пантев, Боян Ангелов-председател на СБП, журналистите Лили Маринкова, Виза Недялкова,  Валерия Велева, както проф. Валери Стефанов, проф. Андрей Пантев,  композиторите Георги Костов и Росалин Наков,  Васил Петров и много други.

 Водещият на събитието Иван Гарелов предостави думата на Мая Манолова,  която видимо развълнувана и респектирана от присъствието на хората в залата сподели за възможността, която й се открива да чуе техните идеи и мъдрост за това как да бъдат положени грижи в София за културното наследство, а така също и как да се даде подкрепа и крила за младите таланти за бъдещето. „Вие сте хората, които можете да ми дадете кураж. Състезанието за София се оказва много по-тежко и трудно. Промяната е нужна не само за мен като кандидат за кмет,  не само на вас като творци, тя е нужна на гражданите. Това от което имаме огромна потребност в момента е кураж, енергия и мъдрост за промяната”. Също така посочи, че творците са свободите хора, които трябва да покажат  какъв е пътят на промяната.

„Трябва да има обществени съвети по различни направления, създаване на творчески съвет към кмета на София, който да го вдъхновява и подкрепя, но също и да го възпира, когато неговите идеи и размах са в конфликт с естетиката, подчерта Манолова.

Не трябва да се връщаме 50 години назад

Проф.Валентин Старчев изтъкна пред присъстващите  надеждата си, че едно ново ръководство на Столичната община ще има ново, по-различно виждане за развитието на монументалната култура в общината, за развитието на всичко онова, което е сред хората, в парковете, в сградите, големите пространства на града. „Надявам се на една нова политика на овладяване на културното пространство на София, развитие на парковата и градската среда, площадите. Трябва да има едно ново мислене, което да покаже и развитието на изкуството. Не трябва да се връщаме 50 години назад.

 

Не сме тук, за да оплюваме другите опоненти

 

Проф. Андрей Пантев – Ние сме тука, не непременно  да оплюем другите опоненти. Тук става въпрос за едно особенно състояние, когато трябва най-сетне да изберем нещо. Ние говорим за един кмет като символистика и като прагматизъм, като способности и като личностно обаяние. Това е разликата на нашето предпочитание пред другите. Един прекрасен ден може и всички кметове  ще станат такива, но засега Мая, поне за София е единствената. Ако тя загуби, ние пак ще я обичаме, но по-добре ще е ако спечели”.

 

 

 

 

                               Има нещо пагубно в нагаждачеството

Лили Маринкова: Има нещо много пагубно в нагаждачеството към великите сили,  европейски и не само, проявени в разрушването на паметника „1300 години България”, за който писа в едно от последните си отворени писма Светлин Русев, за което трябваше и Йорданка Фандъкова да чуе.  А той написа”А аз я съжалявам”.

 

 

 

 

 

 

Съюзът на българските писатели, обединява около 850 творци, които живеят в цяла България и целия свят, отбеляза Боян Ангелов-председател на СБП – “Ние съществуваме въпреки Столична община. Пет години съм председател на СБП и не съм почувствал  Столична община да помогне по някакъв начин на български писатели. Тя помага само на някои от тях и ние знаем кои са те. Беше изкоренено всичко, което помагаше на българската литература и тя е оставена на произвола на съдбата. Но тя е много жива и ще продължи да съществува и без Столичната община. Много се надявам, ако станете кмет на София нещата да се променят в положителна посока”, изтъкна Боян Ангелов.

 

София има много жители и малко граждани

„Един столичен град е символичен град. Това трябва да се има пред вид, когато трябва да се управлява, защото той има много измерения – транспортни, строителни, инфраструктурни. Посочи няколко примера за символична нищета на София. Вместо да имаме символики, които да упражняват авторитет, да излъчват памет, значимост имаме паркинг, баня и подлез. Много ми се ще хората които ще подберете в екипа си да мислят в посока на символиките и да знаят, че един град се прави не само с транспорт и комуникации, но и по този начин. Вие много разчитате на гражданите, но забравяте едно  –  София има много жители и малко граждани. Когато се позовавате на гражданската енергия, бих ви посъветвал да търсите истински интелигентните визионери, които съществуват все още в интелектуалното пространство в България, които да ви помогнат да направите наистина един по-различен град, сподели проф. Валери Стефанов – преподавател в СУ „Кл.Охридски”.

”В София трябва да има един център, който да бъде старото място на София, така както всеки един европейски град го има”, сподели  журналистката Виза Недялкова.

Песен за София

 

 

Георги Костов: “Нека г-жа Манолова има шанс, а ние да имаме късмет, тя да бъде наш кмет. И да има песен за София, както има песни и за други столици по света”.

 

 

 

 

София е лишена от духовна култура, която заслужава

В началото на своето изказване поетът Ангел Симеонов прочете своето стихотворение  „Ние останахме тук”. София е лишена от духовна култура, която заслужава. Преди години имаше Художествен съвет на който се обсъждаше всеки проект за паметник. Ако същия този съвет, със същите критерии го имаше и днес, никога в София не би се появил паметник както този на  Самуил, който ако не е надписан, никой не би го разпознал като паметник на един от най-великите царе в нашето Средновековие. Същото е и с паметника на входа на столичния женски пазар. Той нищо не говори на столичани.

Нека дадем възможност на талантливите автори във всички области на изобразителното изкуство и духовната култура да кажат своята тежка дума за решаване на пространства в столичния град.

Целта е да изкушим децата да станат доживотни почитатели на изкуствата

Борис Панкин изказа мнението си, че с  въвеждането на свободно избираеми, но задължителни занимания по изкуства – сценични, визиуални, изящни би било чудесен повод децата  ни да разберат сами каква е прелестта, какво е вълнението и какво е удовлетворението да се занимаваш с изкуство.. Ние можем да направим така, че тези всички столични творци да намерят своето място между тези които те могат наистина да променят – към една естетичност, едно удовлетворение – това са децата и младите хора.

Целта е да изкушим децата да станат доживотни почитатели на изкуствата. И те като такива ще възпитат своите деца в тази доживотна любов.  Образование чрез култура и кмет Мая Манолова, може да промени живота на всички ни към по-добро.

 

Това от което имаме огромна потребност в момента е кураж, енергия и мъдрост за промяната

Накрая  г-жа Мая Манолова благодари на всички за вдъхновяващите думи и за подкрепата, която  е усетила и сподели своята надежда, че всички те ще бъдат до нея и се надява да не ги разочарова. Духът, културата, естетиката са най-важната част от промяната която предстои, обобщи Манолова.

Репортаж и снимки: SOFIAPRESS

One Comment on “Среща на Мая Манолова с известни интелектуалци за духовното бъдеще на столицата”

Comments are closed.