Стратегическият характер на българо-македонските отношения

Форматът за регионално сътрудничество на Балканите не трябва да изключва Македония

Разговор с Николай Василев в предаването “Светът е бизнес” – водещ Николай Кръстев

Регионалното сътрудничество на Балканите

„Независимостта на Македония винаги е била кауза на България. Политиката, която водим, в опит на отричане на съвременната македонска идентичност и съвременния македонски език всъщност помага на желаещите да оспорят независимостта на страната и да се противопоставят на разбирателството между София и Скопие”.

Важна стратегическа грешка на българската дипломация е отсъствието на Македония в четиристранната среща на високо равнище в края на 2018 г. на която присъстват премиерите на България, Румъния, Гърция и президента на Сърбия, защото ако си припомним, че през 1991 г., когато се разпадна Югославия, тогава гръцкият премиер Мицотакис, покани българският премиер Димитър Попов и сръбският президент Милошевич да се срещнели в Солун и да решели каква да е съдбата на Македония , като разбира се Македония не беше поканена. Тогава България имаше гордостта, разума и визията да откаже подобна среща и така по този начин независимостта на Македония беше утвърдена в момент в който изобщо не се знаеше дали това ще стане. Оттук нататък включването на Сърбия, Гърция и България, но без Македония е в изключителен ущърб на дългосрочните български интереси. Щеше да е прекрасно ако срещата беше в тройния формат България, Румъния и Гърция, защото това са и страните членки на ЕС и НАТО на Балканите, които формират така да се каже една дъга, която да възпира заплахите, които идват на Балканите. Логично е балканските държави да изградят такова сътрудничество, което да не допуска бъдещи заплахи, които се появяват периодично в нашата история. Трябва да гледаме десетилетия напред и да си взимаме поука от грешки, които сме правили преди повече от век. Защото факт е че преди 100 години България за кратко се утвърждава като най-силната държава на Балканите, но за съжаление бива надиграна от своите съседи. Не бива да допускаме това нещо да се случва. Това което се случва тогава в националните катастрофи е от една страна Вардарска Македония попада към Сърбия, по-късно към Югославия, и България е отрязана откъм Егейско море с което губи своята стратегическа важност в очите на морските демокрации, и в края на Втората световна война става много лесна жертва на съветската агресия.

Грешният регионален формат

Ако Македония трябва да бъде независима, това винаги е било кауза на България. Безброй българи са загинали не за да владеят  някакви земи, а за да помогнат на нашите братя в Македония да се освободят. Територията на Македония е територия в която е започнало българското възраждане, те са били част от българската екзархия по своя собствена воля. Ние ясно си даваме сметка, че Македония днес няма как да е Македония преди 100 години, и достатъчно е да погледнем в огледалото и да видим,че ние също не сме същите българи, които сме били преди 100 години – споделя в изказването си Николай Василев.

„Следователно политиката, която ние водим на опит на отричане на съвременната македонска идентичност, на съвременният македонски език, всъщност не спомага, и налива вода в мелниците на тези които не желаят Македония да е независима държава, и които не желаят установяването на стратегическо партньорство между България и Македония. Един научен спор се води с научни средства, а не с политически средства”- допълва Василев.

И друго което е важно за България е, че тя трябва да има стратегически партньорства със всички свои съседи, но на една определена цена, която трябва да бъде показана. Ако България просто се съгласява със всичко, което другите държави смятат, по този начин никой няма нито да ни уважава, нито да ни приема.

* За характера на българо-македонските отношения

Откакто Зоран Заев е начело на правителството в РМакедония, се вижда  подобряване, макар и плахо в отношенията между София и Скопие. Вижда се едно намаляване на напрежението, и не се говори толкова негативно за България и българите в Македония. – „Наистина се вижда едно подобряване. Но трябва още много да се работи. Ние трябва да сме наясно какво се случи в Македония за последните 100 години. Ако не си даваме тази сметка, ако продължаваме да си говорим на ангро, на база на спомени, които имаме от преди век, няма да успеем да постигнем нищо. – заяви Николай Василев. Македония беше силово откъсната от българския народ и в това няма никакъв спор. Попаднали в друга ситуация, там беше изградена една нова и различна идентичност, което е исторически процес,който  не е уникален за Балканите, за който не си даваме сметка защо се е случил. Българите не са си легнали българи на 1август 1944 г., за да се събудят македонци на следващия ден. Знаем, че още след берлинския договор, когато Македония остава в Османската империя, няма как положението на хората от едната и от другата страна на границата да е едно и също. Ако до началото на XIX век думата Македония и македонци не значи нищо за жителите там, особено за българите, ако до Берлинския конгрес това е едно регионално название, постепенно идеята за Македония се сакрализира. Толкова много хора са загинали за свободата на Македония, пеят се песни, има едно емоционално обвързване. След това имаме един период между двете Световни войни в който използването на думата Македония е законно само в България. После се стиган до гражданска война вътре в самата Македония. Това са важни исторически аспекти, които трябва да бъдат познавани – изтъкна Василев.

* Трябва ли България и Македония днес да сключат съюз за стратегически отношения

Николай Василев отговори, че трябва да се създаде такава среда на доверие, та който и историк да иска да развие някаква своя историческа теория да може да го направи без да се страхува, че неговото общество ще го обяви за предател и допълни че историческия спор не е между България и Македония. – „Аз лично смятам, че двама македонски политици от абсолютно противоположният край на македонския политически спектър /Димитър Димитров/ от ВМРО-ДМПН – бившият министър на културата и образованието, който е баща на сегашния министър на външните работи и от друга страна Денко Малески, който беше бивш министър на външните работи, който е от СДСМ, т.е. те са от противоположният край на политическия спектър, които развиха най-точното обяснение за съвременната македонска идентичност. И двамата ясно и категорично казаха, че става въпрос за едно болезнено извеждане на една група хора от общобългарската тъкан и формиране на една отделна нация”.

България трябва да стъпи на това. Ясно и категорично да каже, че ако тази позиция на тези разнородни политици и политически противници в много отношения, стане официалната теза на македонското правителство и т.н. България ще даде пълна и безусловна подкрепа за това нещо, заяви Василев. “Ние дълго време не се намесвахме в спора за името, като твърдяхме, че то не е свързано с нас, докато изведнъж, когато се заговори, че решението ще бъде Северна Македония, се намериха български политици да кажат, че Северна Македония не било изгодно име за България и т.н., ами къде беше България през всичките тези години, за да каже, че няма копи райд върху имената на държавите. Ако РМакедония иска да се наричаше РМакедония това е нейно право, но тя няма правото да присвоява твърдения от рода на това, че е потомък на древното македонско царство, защото наистина не е!”– допълни той.

Ако искаме да накараме средностатистическия македонец да се усъмни във всичко което са му казвали неговите родители и неговите учители, ние трябва да се докажем, че сме твърд и категоричен съюзник и че подкрепяме и поощряваме и отстояваме правото им  и задължението им да изграждат своя национална идентичност, и една инклузивна национална идентичност.  Когато някой е македонец и е гражданин на РМакедония, негово право е как ще се чувства, дали ще се чувства българин, македонец, сърбин. Това не може да бъде вписано във формуляр с който се постъпва на работа. Това са абсурди.

България трябва да се докаже като съюзник именно сред средностатистическите македонци, изрази мнение гостът.  

„Трябва да има по-голямо културно сътрудничество.. Да има повече обмен на мнения, виждания. Трябва да се изгради една политика на доверие, на защита на взаимните интереси в този сложен Балкански пъзел”.

Във връзка с предстоящото ратифициране на споразумението от Преспа от гръцкия парламент между Скопие и Атина

Според Николай Василев  Русия ще направи всичко възможно да провали приемането на Македония в НАТО и част от това е разбира се, ако може гръцкият парламент да не приеме компромиса, който беше направен в Преспа. Това ще е много лош сигнал за целите Балкани. Това ще постави под съмнение съществуването изобщо на Македония като независима държава. Ще попречи на това България и Македония да попаднат в едно международно семейство. И в ЕС и НАТО. Това ще е лошо и за България, ако се случи.

„Да не забравяме и нещо друго. В крайна сметка македонската идентичност оживя, когато Тито извади успешно Македония от съветската зона на влияние, докато България деградираше и дегенерираше зад желязната завеса и се стигна до там, че не македонците, които бяха откъснати от българския народ силово две поколения по-рано, да завиждат на българите, а беше обратното. Спомняме си времето когато югославският паспорт беше обект на силна завист от българска страна.

Трябва да си дадем сметка, че ние ако не се отбраняваме и не се откъснем трайно от всички попълзновения, които идват от евразия и от Мала Азия, ако не станем опора на европейската и западна цивилизация на Балканите, то тогава няма как да постигнем и нашите национални цели, които никога не  трябва да забравяме.

Източник: BloombrgTVBulgaria