Третомартенското единение на българите направи света по-добър и по-светъл!

Четвъртото издание на “Пробуждане с хоро – 2019популяризира българския народен танц по света

Хиляди българи от различни краища на света – от Европа през Северна и Южна Америка до Африка и Австралия се хванаха за ръце, за да покажат силата на българския дух, жаждата за родното и дълбокия смисъл на фолклора ни. Българската народна носия, песни и танц свързаха сънародниците по цялото земно кълбо.

Българското народно танцово изкуство е ярък израз на националния ни характер. Шопските, северняшките, родопските, добруджанските, тракийските танци са неразделна част от него и са отражение на художествената творческа надареност на българина.

Трети март в Испания

Българи, живеещи в Австралия, Англия, Аржентина, Белгия, Гърция, Германия, Испания, Италия, Канада, Малта, Молдова, Сърбия, САЩ, Украйна, Франция, Холандия, Южна Африка и Шотландия показаха, че милеят за България. Десетки български градове и села, училища и читалища, професионални ансамбли и любители също се пробудиха с хоро и отпразнуваха 141 години свободна България.

Нас, българите, по хорото ни знаят. Когато някъде по света се заиграе хоро, всички казват – ааа, това са българите! Българският народен танц носи спомена на миналото, но също така изкусно пресъздава настоящето и насочва поглед към бъднините. Ефирност и лекота се сблъскват с ритъм, темперамент и завладяваща емоция.

Българи честват 3-ти март в Аржентина

Смисълът на хорото е да се затвори в безкраен кръг енергията на всеки отделен играч, за да се запази и да се усили колективната енергия на общността. Хванати ръце за ръце, очи срещу очи, в безкрайното въртене под звуците на музиката. Хорото е общуване, сдобряване, приятелство, заявление за сила и красота. Но никога конфликт и вражда. То е начин да бъдеш видян и сам да видиш другите. В нашата традиция хорото е бил понякога и единственият повод всички хора да се срещнат, да общуват и да се почувства част от едно по-голямо цяло. Хорото събира хората и им дава сили да продължат по пътя си.

Празникът на България – в Холандия

Всички българи, подкрепили инициативата “Пробуждане с хоро” – 2019 направиха света по-добър и по- светъл. Не спирайте да играете хора, скъпи сънародници! Представихте се повече от достойно и успешно. Участниците доказахме, че можем да бъдем единни, а единството е най-красиво, когато идва от сърце!