Изложба на Иван Табаков (1901 – 1977) в Галерия ,,Лоранъ”

Откриване: 12 март (вторник) от 18:00 ч.

12 март – 12 април 2019

Галерия „Лоранъ“, София, ул. „Оборище“ 16

С изложбата Иван Табаков (1901 – 1977), галерия „Лоранъ“ отново се връща към програмата си за изследване на творчествата на известни, но не толкова популярни художници и течения от художественото ни минало. Експозицията е повод да се потопим в света на автор, чието име случайно или не остава в забрава през последните 40 години и реално от ретроспективите му приживе едва сега за първи път се осъществява негова изложба. Едновременно с това за първи път излиза издание за художника след монографията на Ирина Михалчева от 1973.

Галерията допълва информацията за художника и представя своята частна колекция с наскоро постъпили творби. В тях ще видим сивкавите тоналности на Париж край Сена, ще усетим достолепието на Табаковите портрети, ще притихнем в спокойствието на созополските мотиви  и ще се сгреем на пъстрите натюрморти.  Неслучайно Людмил Веселинов, за да характеризира творчеството на автора, пише в текст за каталога: „Иван Табаков създава живопис – дълбока и с богати колористични вибрации. Той избягва декоративното обобщаване и залага на сложни поетични хармонии, изведени с много нерв През 1942 година при българското участие на Венецианското биенале портретът на писателя Георги Райчев от Иван Табаков предизвиква интерес и е дискутиран в италианската преса.  По този повод художникът е определен за почетен член на Миланската академия на изкуствата.Житейската му съдба завършва през ноември 1977 година. Почти през целия си живот работи на свободна практика и за ползотворния си творчески път осъществява около 30 самостоятелни изложби.

Негови творби са притежание на Националната галерия, СГХГ, БНБ, Музейната сбирка на Националната художествена академия, колекцията на Министерство на външните работи, ХГ – Враца, ХГ – Видин, ХГ – Русе, ХГ – Плевен, ХГ – Стара Загора, ХГ – Ловеч и други частни и държавни сбирки.

Настоящата изложба може да бъде видяна от 12 март до 12 април 2019 г. в салона на ул. „Оборище“ 16, както и на www.galleryloran.com