Вписаха мартеницата в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство

По време на заседанието на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, което се провежда в Република Корея, мултинационалната номинация за елемента „Мартеница“ е вписана в Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството. Номинацията е съвместна на България, Румъния, Молдова и Република Македония.

 



Изработката и носенето на мартеници има дълбоки корени в убежденията на цялото население в четирите страни вносителки на кандидатурата. И днес това се явява като една запазена и препредавана през поколенията традиция, която всички възприемат и продължават. Носенето и закичването с този символ е свързано с поверията за добруване, за здраве и късмет на всички.

В различните страни елементът носи следното име:

Mártenitsa (Мартеница) – в България

Martinki (Мартинки) – в Македония

Mărţişor – в Молдова

Mărţişor – в Румъния

Повече информация, както и самия формуляр, с който е кандидатствоно, можете да видите на следния адрес: https://ich.unesco.org/en/11b-representative-list-00939, както и на: https://ich.unesco.org/en/RL/cultural-practices-associated-to-the-1st-of-march-01287