В Музей-галерия “АНЕЛ – Тържествено честване: „1 НОЕМВРИ – ПОЧИТ КЪМ БУДИТЕЛИТЕ“

ПОКАНА ЗА 1 НОЕМВРИ 2022

Съюзът на българските писатели и Музей-галерия „Анел“ Ви канят на тържествена церемония с надслов „1 НОЕМВРИ – ПОЧИТ КЪМ БУДИТЕЛИТЕ“, посветена на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски.

100 години от възникването на 1 ноември като Ден на будителите!

В програмата:

► Връчване на Грамоти на СБП за принос и за заслуги към българската литература

► Връчване на членски карти

► Поетичен рецитал

 

Слово: Боян Ангелов – председател на СБП

 

 

Събитието се реализира със съдействието на 24/42 Estate Winery

 

1 ноември 2022 (вторник), 16.00 ч.

 

Музей-галерия „Анел“, хотел „Анел“ – София

бул. „Тодор Александров“ 14

 

Още за организаторите и партньорите:

 

Съюзът на българските писатели е творческо сдружение, създадено през 1913 г. с Почетен председател Иван Вазов. Сред председателите му и в неговите ръководства са избирани едни от най-даровитите и популярни литературни творци. В момента председател е поетът Боян Ангелов, а в Съюза членуват повече от 850 писатели от различни поколения, които творят в България и зад граница. Въпреки различните политически влияния и идейни пристрастия, може да се каже, че СБП е сдружение с плуралистичен дух и естетическо многообразие. Развиването на всички литературни жанрове, на цялата палитра на литературните изяви е характерно за СБП. С особено внимание писателите се отнасят към традициите на българската словесност и съвременното развитие на българския език, към преподаването и изучаването на българската литература. Към СБП функционира издателство „Български писател“, което публикува преиздания на класиците на българската литература и новите творби на съвременни автори. Традиционно на 1 ноември писателите отбелязват Деня на народните будители с различни инициативи, като на тази дата се връчват Грамоти за принос и за заслуги към българската литература.

 

 

Музей-галерия „Анел“ е най-представителната, модерна и функционална зала за събития в София – с площ от 800 кв. м и капацитет от 200 седящи места и над 300 присъстващи на коктейл, с възможност за сервиране – топла и студена кухня. Намира се в центъра на София на бул. „Тодор Александров“ 14 и е част от хотел „АНЕЛ“. Тук живеят в хармония поезия, музика, живопис, графика и скулптура. Основното галерийно пространство е с постоянна експозиция от творби на видни български художници и скулптори; на разположение е зала за временни изложби, сцена с роял и микрофони, бар и кетъринг, мултимедия; Музей-галерия „Анел“ е вашето пространство за изложби, премиери, концерти, камерни театрални спектакли, юбилейни събития, корпоративни срещи, тиймбилдинг мероприятия.

 

 

Винарна 24/42 Estate Winery

 

Историята на нашето вино започва през 2016 г. в сърцето на Тракийската низина, съхранила традициите за направа на вино от древни времена. Тук, край стария римски път Виа Милитарис, нашето грозде черпи история и зрее под нежните ласки на първите слънчеви лъчи, стелещи се над долината. Лозята ни са разположени на площ от 80 декара в Лозарски район Южен – Тракийска низина, в землището на с. Церово, а географските координати на терена (Longitude: 24.048344 / Latitude: 42.343155) дадоха името на винарната ни. Символът на логото ни е един мълчалив свидетел на тайнството на създаването на вино – самотното дърво, гордо изправено насред лозята ни.

В този южен регион климатът е умереноконтинентален и, благодарение на Стара Планина, е добре защитен от северните ветрове и с добро разпределение на дъждовете. Включва централните части на Тракийската низина и части от Сакар. В този район се отглеждат характерни червени сортове грозде като Мерло, Сира, Каберне Совиньон и други. Климатичните условия на района благоприятстват за създаването на богати, плътни, запомнящи се червени вина. Характерът на произведените в този район вина се определя от аромата и вкуса на червени дребни плодове, подправки и благоуханни треви.

 

  • Философия и вдъхновение зад бранда: Нещото, което ни кара да вярваме, че създаваме нещо стойностно, е изражението върху лицата на хората, опитващи нашето вино за първи път. Емоцията, която сме вложили в него, докосва не само вкусовете, но и душата. То създава особена и много силна връзка между нас и хората, които го опитват – усещането е сякаш откриваш сродна душа. Всяка глътка вино – от гроздобера до етикета върху бутилката, е създадена с много любов и лично отношение.