За първи път виртуална реалност и българска история в “Салон на музеите”, НДК

Днес, на 26 февруари се състоя официалното откриване на “Салон на музеите”. То се състоя на третия етаж в Националния дворец на културата. За посетители изложението ще бъде отворено на 3 март 2018 г. и ще може да бъде разгледано до 5 март включително.

Възстановка на главата на цар Самуил

Организираното за пръв път изложение обединява на едно място около 40 музея и няколко галерии от цялата страна. Освен известните национални музеи като Природонаучния музей, Военноисторическия музей, “Земята и хората”, посетителите ще имат възможност да се докоснат до експонати от регионални, също толкова богати и интересни експозиции.

На своеобразния музеен форум е представена голяма част от разнородното българско историческо и културно наследство. Напълно в духа на предстоящия национален празник, посетителите могат да си припомнят сведения за живота и делото на Васил Левски и за българската маслодайна роза, представени от музея в Карлово. Други, по-нетрадиционни експонати са: макети на различни рибарски лодки, от единствения по рода си музей “Дунавски риболов и лодкостроене” – Тутракан; възстановки на глави на български исторически личности от Националния антропологичен музей – София; макет на къщата на Иван Вазов, от Къща-музей “Иван Вазов”-Сопот; макет на Кулата на Мешчиите и артефакти от рогозенското съкровище, от историческия музей във Враца, също така и пресъздаване процеса на тъкане на чипровски килим в реални условия.

Събитието се фокусира и върху интегрирането на добавена виртуална реланост в музеите, като показва, че българските музейни институции са в крак с времето и изложбите излизат извън традиционните информационни табла и експонати. Тази тенденция се наблюдава на “Салон на музеите”, където няколко музея на практика предоставят възможност за използването на новите технологии с образователна цел. Един от тях е отличеният за най-добър туристически обект Регионален исторически музей – Шумен. Добавена виртуална реалност ни предлагат и Международна фондация за българско наследство “Проф. П. Детев”- Асеновград и Екомузей с аквариум – Русе и др.

“Салон на музеите” е част от  календара на Българското председателство на Съвета на ЕС и в тази връзка ще бъде представен пред официалните гости, които ще участват в 8-мата Среща на министрите на културата на АСЕМ на 01 и 02 март в НДК.

Повече снимки от събитието вижте в глерията.