Опера в Летния театър – Варна 2023! Звездни гости, 8 премиери и “Аида” на Дзефирели

ОПЕРА В ЛЕТНИЯ ТЕАТЪР – ВАРНА 2023 СЪС ЗВЕЗДНОТО ПРИСЪСТВИЕ НА КРАСИМИРА СТОЯНОВА, СОНЯ ЙОНЧЕВА И КИРИЛ МАНОЛОВ

 

ЗА ПРЪВ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ „АИДА“ НА ДЗЕФИРЕЛИ

 

XIV ФЕСТИВАЛНО ИЗДАНИЕ ОТ 16 ЮНИ ДО 31 АВГУСТ С 8 ПРЕМИЕРИ – 4 ОПЕРНИ, 2 МЮЗИКЪЛНИ И 2 БАЛЕТНИ ПРЕМИЕРИ

 

В пресконференцията за старта на Опера в Летния театър – Варна 2023 участваха Даниела Димова – директор на ТМПЦ Варна, Бойка Василева – арт. директор на Държавна опера Варна, Якопо Сипари ди Пескасероли и Павел Балев – постоянни гост диригенти на Държавна опера Варна, Вера Немирова – постоянен гост режисьор на Държавна опера Варна, режисьорът на Държавна опера Варна Сребрина Соколова и част от екипа за световната премиера на операта-мюзикъл „Калас и Онасис“ – режисьорът Петко Бонев, хореографът Анна Пампулова и солистите в титулните роли Ева Перчемлиева и Мариос Андреу.

 

 

Даниела Димова

В експозето си Даниела Димова изведе най-важните акценти в XIV издание на Опера в Летния театър, която в периода 16 юни – 31 август обхваща 21 спектакъла в традиционните модули опера, концерт, балет и мюзикъл, с общо 8 премиери. С фестивалните събития се отбелязват: 210 г. от рождението на Джузепе Верди; 100 г. от рождението на Мария Калас; 100 г. от рожд. на Франко Дзефирели; 85 г. от рожд. на Милчо Левиев; 120 г. дипл. отношения САЩ – България, 60 г. от рожд. на Уитни Хюстън.

 

КОНЦЕРТЕН МОДУЛ

В концертния модул вниманието привличат оперните гала концерти за откриването и закриването на фестивала. В „Tutto Verdi“ (16.06.), под палката на маестро Якопо Сипари ди Пескасероли, заедно с водещи солисти на Държавна опера Варна, посрещаме „Гласът на Пучини“ – сопраното Доната Д’Анунцио Ломбарди, френско-тунизийски тенор Амади Лага и изключителния баритон Карлос Алмагер, събрал овациите на предишното варненско оперно лято като Набуко в едноименната опера. Заключителният фестивален акорд ще отзвучи с Оперна гала (31.08.) на звездното сопрано Соня Йончева, която гостува за пръв път във Варна. Обявена от Opus Classic за Певица на 2021-ва, триумфираща на всички престижни сцени, в България до края на т.г. тя ще пее само в последната Гала вечер на Опера в Летния театър. Под диригентството на Кръстин Настев, на оперната дива ще партнират избраните от самата нея колеги – Валентина Куцарова, Милен Божков, Пламен Димитров и Ивайло Джуров.

Внимание привличат и трите тематични концерта: „Нощ на испанската сарсуела“ (9.08), дир. Давид Хименес Карерас, племенник на Хосе Карерас, с Илина Михайлова, Деян Вачков и Рейналдо Дроз; „С музиката на Енио Мориконе“ (25.07), дир. Бенедетто Монтебелло, с Франческо Барбаджелата – пиано и Мария Павлова – сопран и музика от вечните филмови уестърни „Имало едно време на запад“, „Ново кино Парадизо“, „Легенда за пианиста“ и др.; „Соната 57“ (11.08), в памет на големия джазмен Милчо Левиев, партньорски проект с ММФ “Варненско лято”, дир. Ганчо Ганчев (40 г. творческа дейност).

 

ОПЕРЕН МОДУЛ

Даниела Димова изтъкна, че за пръв път в България ще бъде представена прочутата постановка на великия режисьор и сценограф Франко Дзефирели “Аида“, в партньорски проект между Държавна опера Варна и Националната опера и балет на Албания. Маестро Якопо Сипари ди Пескасероли изрази възхищението си от Дзефирели, като „гений на самата идея за опера“. Разказа също за многото версии на „Аида“, които Дзефирели е поставял на различни сцени и за постановката, създадена за оперния театър в Бусето, родния град на Дзефирели, която сега във възстановка на реж. Стефано Треспиди, ще бъде показана във Варна и Тирана. В двете представления на „Аида“ главната роля ще изпълнят Йоана Железчева (14.07) и звездното българско сопрано Красимира Стоянова (15.07.), която ще имаме удоволствието да аплодираме и като Тоска в едноименната опера (16.08.), партньорски проект с ММФ “Варненско лято”, дир. Павел Балев.

 

В оперния модул предстоят премиерите на „Фалстаф“ (29.07.) от Верди, дир. Григор Паликаров, реж. Нина Найденова, с най-добрия съвременен Фалстаф Кирил Манолов; „Хитрата лисичка“ (7.07.) от Леош Яначек, дир. Павел Балев, реж. Вера Немирова; „Дон Паскуале“ (20.07.) от Доницети, дир. Светослав Борисов, реж. Сребрина Соколова, с Деян Вачков – Дон Паскуале и „Турандот“ (23.08.) от Верди, в памет на незабравимия главен режисьор на Държавна опера Варна Кузман Попов, с дир. Григор Паликаров и солистите Габриела Георгиева – Турандот, Иван Момиров – Калаф и Йоана Железчева – Лиу.

Вера Немирова и Виолета Тончева

С „Хитрата лисичка“, партньорски проект с ММФ “Варненско лято”, постановка на Вера Немирова и Павел Балев, чешкият композитор Яначек излиза за пръв път на варненска сцена, а като цялостно произведение „Хитрата лисичка“ се представя за пръв път в България, при това в превод от оригиналния език на български, направен също от тандема Балев-Немирова. Вера Немирова изрази пристрастието си към тази постановка, колаборация с Volkstheater в побратимения на Варна град Рощок в Германия, където тя е прекарала част от детството си. Тогава изпълнява ролята на лисичето, а години по-късно, във все още пандемичната 2021-ва, тя поставя в Рощок „Хитрата лисичка“ – „весела опера с тъжен край, предназначена не само за деца“. Фокусирана върху алегоричните послания за философския смисъл на живота и обратите на съдбата, трактовката на Вера Немирова, намерила широк отзвук сред културната общественост в Германия, сега стъпва и във Варна. Маестро Балев, който по-късно се присъедини към пресконференцията, използвайки паузата между две репетиции, допълни режисьорския разказ с анализ върху сложността и красотата на музикалната тъкан в творбата на Яначек.

 

Павел Балев и Даниела Димова

 

Пред медиите реж. Сребрина Соколова представи подготовката за премиерата на комичната белкантова опера „Дон Паскуале“ от Доницети като предизвикателство, което завършва със звук на шампанско. Работата с младите таланти от Варненската детско-юношеска опера в „Хитрата лисичка“ и други заглавия проследи артистичният директор на Държавна опера Варна Бойка Василева.

 

 

 

 

 

 

 

 

Маестро Якопо Сипари ди Пескасероли и Бойка Василева

МЮЗИКЪЛЕН МОДУЛ

Мюзикълният модул на Опера в Летния театър ще поднесе две нови заглавия – с поклон пред божествената Мария Калас предстои световната премиера на операта-мюзикъл „Калас и Онасис“ (21.06, 12.08.) от Христос Папагеоргиу, реж. Петко Бонев, дир. Страцимир Павлов и „Бодигард“ (22.07, 18.08.) – сценична адаптация на романтичния драма трилър с Уитни Хюстън и Кевин Костнър, с култовите песни на Уитни, реж. Борис Панкин, дир. Страцимир Павлов.

 

Петко Бонев и Анна Пампулова

 

 

 

 

 

 

Режисьорът Петко Бонев, хореографът Анна Пампулова и артистите в титулните роли – известното сопрано Ева Перчемлиева и кипърския грък Мариос Андреу, завършил НМА „Проф. Панчо Владигеров“, споделиха въодушевлението си от срещата с тази уникална творба, която със средствата на операта и мюзикъла пресъздава сравнимата с големите древногръцки трагедии съдба на две световни личности – Калас и Онасис. Оперната дива, недостижимата и до днес, изповядва, че „любовта е по-важна от всеки артистичен триумф“ и на това свое верую тя остава вярна и в живота, и в смъртта.

 

 

 

 

 

 

Ева Перчемлиева и Мариос Андреу

 

БАЛЕТЕН МОДУЛ

На пресконференцията за Опера в Летния театър не присъства хореографът и режисьор Сергей Бобров, който е в Париж, за да изведе варненските балетни артисти на сцената Le Seine Musicale. Там, в рамките на фестивала „Лебедово езеро – Париж 2023“, те ще представят в следващите дни неговата постановка на „балета на балетите“.

В Опера в Летния театър ще гледаме най-новата интерпретация на Сергей Бобров на „Лебедово езеро“ (30.06.), дир. Петър Тулешков, в която хореографът се връща към оригиналния замисъл на Чайковски, преиначен в придобилата популярност първа хореографска версия на Мариус Петипа. Ролята на Одета/Одилия, също според оригиналния вариант, ще изпълнят две балерини – Полин Фаже и Наталия Боброва.

В балетния модул са включени също Гранд Балет Гала (27.07.) и 2 премиери – „Ромео и Жулиета“ (8.08) от Прокофиев, дир. Иван Великанов, в главните роли с артистите от предпремиерата Марко Ди Салво, Наталия Боброва, Пиер Гастон и Витторио Сколе и „Едит Пиаф. Париж, моя любов“ (21.08.), с шансоните на „Врабчето на Париж“ и емоционалната хореография на Сабрина Боско.