Българската история впечатли Кралство Мароко

Нейно Превъзходителство Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България, бе специален гост на откриването на фотоизложбата “Неразказаната приказка на българската история” в Националния музей на образованието (НМО) – Габрово.

Дебютната изложба на изследователския екип ,,Руините говорят 2″ предизвика огромен интерес сред гостите, като представи собствената си методика и инструментариум за разчитане на древното българско руническо писмо, което за пореден път доказва, че българите са в основата на световната цивилизация.
Гост на събитието бе и областният управител на Габрово Невена Петкова, депутати, кметове, представители на Община Габрово, културни и образователни институции, историци, ученици, граждани.

Н. Пр. Закия Ел Мидауи се обърна със специална реч към домакините, гостите и първите посетители на изложбата. Посланикът на Мароко благодари лично на директора на НМО Мая Карагьозова за това, че музеят подкрепя изявата на екип ,,Руните говорят”. И изрази надежда, “че посетителите ще могат да видят нещо ново и различно, неизвестни и неочаквани факти за българската история и ще открият, че мароканската култура, особено нейните древни берберски аспекти, и българската имат много общи черти и споделят едни и същи корени.”

Г-жа Ел Мидауи и мароканските гости разгледаха постоянната експозиция на Националния музей на образованието и откриха сред музейните експонати учебни пособия и методи на възпитание, използвани в Мароко в миналото и днес в някои села. Например таблата (плоча за писане с калем), фалагата (дървен уред в килийното училище, с който стягали краката на наказан ученик и го биели с пръчка по стъпалата) и други.

Г-жа Карагьозова връчи на посланик Закия Ел Мидауи Почетния знак на Националния музей на образованието като й благодари за гостуването и интереса към историята на българското образование.

Една от най-големите патриотични организации – Съюзът на военно-инвалидните кооперации, изненада с почетен диплом организаторите на изложбата, като част от инициатива “Една детска сълза, една молитва”. Председателят Борис Николов и Борислав Борисов, кмет гр. Плачковци отличиха Мила Салахи, Патриция Кирилова, Даниел Калчев и директорката на музея Мая Карагьозова за Принос в защита българския род и популяризиране на вековната ни култура сред подраставщото поколение.

 След официалната част първите посетители на изложбата имаха възможност да разговарят с част от нейните автори – преводачът от древни езици Мила Салахи, IT-експертът Даниел Калчев, журналистката и пиар Патриция Кирилова, на чаша марокански ментов чай и традиционни арабски сладки.

Г-жа Ел Мидауи предложи на г-жа Карагьозова да облече традиционно мароканско облекло – кафтан, за чайната церемония на посолството.
Изложбата може да бъде видяна до 15 май в залата за временни изложби на НМО.