Традиции и обичаи на Ивановден

На Ивановден, 7 януари, православните християни почитат паметта на Св. Йоан Кръстител, който е наричан още “Предтеча”, поради факта, че е подготвял хората за раждането на Исус Христос. Той е негов кръстител и е последният старозаветен пророк.

Народът ни вярва, че когато светците си поделяли света, на Йоан се паднало да кръщава вода, земя, млади булки и малки деца. Наричат празника Женски водици заради ролята, която имат жените в ритуалите. Светецът помага при различни болести, но особено силно трябва да му се помолят страдащите от главоболие.

Ето и кои са най-известните ритуали на Ивановден:

-Народните обичаи повеляват кумовете или деверът да “къпят”, пръскайки публично с вода младоженците, които са сключили брак преди една година. Младото семейство трябва да посрещне своите гости и да занесе на кума вино, кравай и месо.

-Къпят се булките и младоженците, които са се оженили през зимата до Ивановден, сгодени моми и ергени и, разбира се, всички именници. С предимство се къпят децата, първенците и по-заможните хора. Който иска,
може да се откупи, като парите отиват за почерпка. Добре е къпането да става на открито, водата да е течаща или поне донесена от извор. Тогава магията и е най-силна.

-Всички именници трябва да почерпят. Лоша поличба е, ако на имен ден не те почетат и не ти дойдат гости. Празничната трапеза е много богата. Не се раздига до сутринта и от нея се оставя част за стопанина на къщата- да бъде почетен и уважен, да съхрани дома и да го брани от злото.

-На трапезата на Ивановден присъстват: фасул, варено жито, ошав, баница, кървавица, свински ребра със зеле и печена луканка.

-Ивановден е ден за побратимяване. Младежите, които искат да станат побратими, си ходят на гости, като тръгват от дома на най-възрастния, за да получат благословията на майките. Заедно с благословията получават и китки от бръшлян и чемшир, завързани с червен конец и златна паричка- пожеланието е новото им побратимство да е здраво и дълго като вечността.

-На този ден приключва и коледарският цикъл. Финалът се слага чрез
тежко празнично хоро.

-Ивановден поставя край на периода, в който бродят маскираните новогодишни дружини.

Имен ден празнуват: Иван, Иванка, Иванина, Ваньо, Ваня, Ванина, Йоан, Йоана, Йовко, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана и Яна.