Изкуство или порно- голямото дело срещу Фейсбук

Gustave Courbet, Self-portrait (The Desperate Man) (1843–45)
Снимка: Courtesy of Wikipedia Commons

 

 

След седем години борба между френски учител с Фейсбук, най-накрая се стига до решаващия ден в съда.

Резултатът обаче може да има последици за свободата на словото и разликата между изкуството и порнографските изображения.

В четвъртък съдът в Париж изслуша твърденията Фредерик Дюранд за това, че социалната медия  деактивира акаунта му “без предупреждение или оправдание” през 2011 г. Профилът беше свален, след като публикува изображението “Произходът на света”, от 1866 г. на Густав Курбет, което изобразява близък поглед върху гениталиите на жената.

Снимка: thearthistoryroom

Общите условия на Фейсбук забраняват голи образи, въпреки че правилата бяха изменени през 2015 г., за да се позволи голота в произведения на изкуството.

Адвокатът на Дюранд, Стефан Котинеу, говори пред “АртНет Нюз”, след като делото беше разгледано в съда миналата седмица. “Това е нарушение на свободата на изразяване“, твърди той, като цитира член 11 от Френската декларация за правата на човека и гражданите от 1789 г.

Декларацията гарантира на всеки френски гражданин правото да “говори, пише и печата” свободно. Адвокатът смята, че случаят може да създаде важен прецедент.

“Ако Фейсбук загуби делото, ще трябва да се подчинява на френските закони, свързани със свободата на словото”, каза той.

Позовавайки се на цензурата, Дюранд търси възстановяване на профила си, 25 000 долара обезщетение и обяснение за това, защо профилът е изтрит.

Според Гардиан, Фейсбук твърди в съда, че е технически невъзможно да се възстанови профила на Дюранд, тъй като е бил деактивиран през 2011 г., а данните за потребителите се заличават окончателно 90 дни след изтриването. Адвокатите на социалната мрежа също така заявяват пред Гардиан, че делото е неоснователно, защото затварянето на акаунта на Дюран не е свързано с публикуването на въпросната снимка, а с “обикновен спор по договора”.

Делото стига до френски съд след дългогодишна битка за местонахождението на процеса. Фейсбук се бори усилено, че процесът трябва да се състои в Калифорния, което би довело до ефективно прекратяване на делото. Котинеу казва, че цената на дело, заведено в Съединените щати, би било твърде скъпо за неговия клиент, пише АртНет Нюз.

През февруари 2016 г. обаче френският съд постанови, че компанията може да бъде съдена във Франция.  Окончателното решение ще бъде постановено на 15 март.