Жеравна и Мелник греят в новата изложба на Иван Михайлов-Жани

Етюд от Мелник 2 – 220лв

На 19 март 2018г., понеделник, в галерия-книжарница София Прес бе откриването на изложбата на Иван Михайлов – Жани. 33 – те творби, които показва за пръв път, ще останат в галерията до 30 март.

Пейзажите представят къщи в Жеравна, етюди от Мелник, родната къща на Йордан Йовков и Женада, панорама от Мелник и други картини от живописните български места. За изобразяването им худжникът е използвал най-вече техниката гваш и по-малко маслени бои върху платно. Цветовете са пъстри, жизенени и ярки, а линиите – впечатляващо правилни, но все пак примамващи въображението да се активира и включи в играта, която сякаш играят планините и къщите.

Творбите са създадени в периода 2016-2017г. след като за втори път авторът посещава красивите исторически места. Първата изложба с картини от Жеравна и Мелник е била успешна и е оставила Жани с желание отново да посети и нарисува тези места.

Вчера валя дъжд, днес красота – 450лв

Пред sofiapress.com Иван Михайлов- Жани разказа за вдъхновението, което му носят пъстрите цветове на старите къщи на Жеравна и есенните мелнишки багри. Отличително за една от творбите е, че самият автор присъства на нея. Откриваме го на втори план, върху стръмните била на планините сред редица друг човечета с раници на гръб. Според неговите думи със себе си в раницата си носи само най-важното – слъневите дни, есенната меланхолия и несекващ ентусиазъм. Така – оптимистично и с упоритост, както се изкачват планини и върхове, Жани години наред присъства в артистичните среди и с всяка изложба доказва, че се уповава на умението си да открива малките неща, които правят живота прекрасен и неповторим. Чрез творбите, които ни представя в Пейзажи от Жеравна и Мелник успява отново убедително да представи тези свои качества, превърнали се в негов стил.

Повече картини на автора и обявените цени към тях може да разгледате в галерията по-долу. А до 30. март 2018г. изложбата ще бъде отворена за посетители на ул. “Славянска” №29.