Оставете изкуството на мира!

Андрè Лепецки е бразилски писател и куратор, работещ главно по проучвания върху ефективността, хореограф и драматург. Професор е в Нюйорксия университет. Също така е и наставник на многобройни фестивали и представления, включително и награденaта реставрирана постановка на Алан Капроу- “18 случки в 6 части”.

Снимка: biennaleofsydney.com.au

Съществува откритие, че както драматургията се предлага в практиката, така и самата творба е със свои собствени суверенни мечти и команди. Творението е това, което притежава собствена авторска сила“, твърди Лепецки, цитиран от new- art.

 

Трудни времена

Всеки път, когато някой художник застане пред платното и започне да твори, има момент, в който се запитва: “Какво иска творбата?”, “От какво се нуждае?”, “Какво трябва още да се допълни?“. Това са въпроси, които си е задал Александър Кели, за когото ще ви разкажа в по-долните редове.

Трудно е да се оправдае нещо, направено от художник, което не се подчинява на идеите, нуждите и желанията му. Но тук по-важният въпрос е: Защо? Защо хора, посветени на изкуството, позволяват да бъдат подчинявани. Най-повърхностният и “сух” отговор е защото работи.

От един артист се очаква да бъде човек със свободна душа, чисто сърце, непокорен дух и бунтовнически нрав. Модерното общество е препълнено с индивиди, които мислят, че разбират от всичко и са компетентни по всяка тема. А всъщност неграмотността и неосведомеността са голям проблем в наши дни.

Не ме обвинявай- обвинявай работата

Трудът на артиста вече не е творба, защото тя не е дошла от волята му да нарисува тази картина, да напише този стих или да изпълни тази песен. Това вече е работа: някой друг ти заповядва да направиш нещо за него, така както той го иска и с неговите изисквания. А изкуството не е изисквания и претенции. То е страст, желание и блян. Замислете се, дали някое известно произведение на даден талантлив художник е нарисувано по поръчка? И ако някой отговори с да, това ще означава, че художникът не е творил, той е изпълнявал. Всички тези картини, които струват милиони, са дошли от волята на сърцето.

Джордж Александър Кели

Дойде ред да ви разкрия кой всъщност е Джордж Александър Кели. Той е американец, роден през далечната 1905 година. Завършил е бакалавър по математика и физика, но това не удовлетворява неговите желания и той става доктор по психология. През Втората световна война той работи като психолог в авиацията. Според Кели, личността е абстракция, създадена от персонолозите от психичните процеси, които те наблюдават или предполагат, че съществува у другите т.е. тя не е отделна реалност, а конструкт на персонолозите. Кели умира сравнително млад, на 6 март 1967 година (62г.).