Слова с енергия от българския дух

Лауреати на Второто издание на Международния литературен конкурс „Изящното перо-2019”

Снежана Галчева – Председател на Салон за българска култура и духовност Чикаго:

„Скъпи приятели, уважаеми български творци, независимо че сте пръснати по всички континенти на света, в сърцата си носите българския дух и частица от цялото, което ни кара да се чувстваме хора и българи. Тази година се проведе второто издание на международния литературен конкурс „Изящното перо-2019“. Благодаря на всички вас, които взехте участие в него, както и на онези, които преди 2 години повярваха, че този конкурс ще обедини български автори от различни краища на света. Аз самата не очаквах, че ще има такъв интерес към него и че той ще се превърне в такова мащабно литературно събитие. Смятам че поне малко сме постигнали целта, която си поставихме – да разпространяваме българското слово, защото на света винаги ще са нужни писателите и поетите, за да му вливат сила и дух. За да ни карат да усещаме вкуса на живота, да чувстваме, да провиждаме… На членовете на журито бяха подадени получените творби, без имената на авторите, и в рамките на 21 дни те трябваше да направят своята оценка. Тази година, освен от Испания, Гърция, Австралия, САЩ, Швейцария, имаме участници и от Япония, Швеция, Франция, ЮАР, Италия, Чехия, Великобритания, разбира се и от България – на възраст от 14 до 87 години. Благодарим и на тези от вас, които с много възторг и топлота ни поздравяваха и изпращаха своите искрени послания. Бяхме изключително затруднени при номинирането, не само поради големия брой творби – 796 от 308 автори, но и защото много произведения бяха оценени с еднакъв брой точки. Написаното от вас е съхранено не само между страниците. То носи вашата енергия и позитивно послание, където и да сте и променя света към по-добро. За да го има и след нас – утре…”

Носители на награди в тазгодишното издание на конкурса “Изящното перо-2019”

ПЪРВА награда за стихотворение се присъжда на ”Песента на скитника“ от Димитър Христов. С еднакъв брой точки също за ПЪРВА награда са и „Пътят” на Анжела Димчева и „Просто жена…“ на Калина Томова от Чикаго. ВТОРА награда – „Емили и поднебесната пчела“ от Маргарита Мартинова. С еднакъв брой точки за ВТОРА награда е и „В началото, след края ” от Сава Василев и „Еднакви“ от Мариета Иванова – Лом. ТРЕТА награда получава стихотворението „Спасение“ от Красимира Стойнова – Калъмбъс, САЩ. С еднакъв брой точки за трета награда са и „Отмъщение„ от Теа Кондева – Япония и „Мъка“ от Николета Моралес – Чикаго.

Стихотворения на емигрантска тематика:
ПЪРВА награда се присъжда на „Посоката връщане“ от Райна Недялкова – Чикаго. С еднакъв брой точки за първа награда е и „Носталгични строфи” от Стоян Михайлов – Търговище. ВТОРА награда – „Изгнаници” от Любомир Чернев и „Терминал едно“ от Мария Панайотова. ТРЕТА награда – „България” от Василка Дойчева и „Еднопосочен билет“ от Николай Цанкарски – Ябланица.
Стихотворения на патриотична тематика:
ПЪРВА награда – „Елегия за България” от Людмил Симеонов – Свищов, „Вълшебният покрив” от Хари Спасов и „Земя завинаги” от Димитър Йовков. ВТОРА награда – „Закъснели сънища” от Галина Певичарова, „Мярка” от Иван Антонов и „България” от Емине Мустафа Джамбазова, ученичка в 10-ти клас. ТРЕТА награда – „Молитва за България” от Елена Влашка, „Омайнице“ от Добромира Борисова – Русе и „Родино мила” от Нонка Чардакова – с.Попинци, Панагюрско.
Категория любовна лирика:
ПЪРВА награда – „Родена си свободна” от Дилян Димитров – Франция и „Жертвоприношение” от Габриела Иванова.
ВТОРА награда – „Ганайка” от Цветан Бошев – Йоханесбург, Южноафриканска република, „И след това … любов“ от Петър Дидов и „Нарисувай ми любов” от Бета Наур. ТРЕТА награда – „Сонет” от Никола Филипов – Лондон, „Остани под дъжда” от Виолета Михова и „За теб и залеза” от Марина Матеева.
Категория история и традиции:
ПЪРВА награда – „Потомствено” от Павлина Павлова. ВТОРА награда – „Нотр Дам Парижката Света Богородица” от Лозан Такев. ТРЕТА награда – „Свещица от Свищов“ от Александра Александрова – Болоня, Италия, „Като вчера си тръгвам“ от Гюлшен Алиева – Плевен и „На Анна Ахматова“ от Мария Чулова.
За акростих:
ПЪРВА награда – „Азбучна поема” от Здравка Момчева – Лондон. ВТОРА и ТРЕТА награди не се присъждат.
За афоризми:
ПЪРВА награда на Мая Цекова. ВТОРА и ТРЕТА награди не се присъждат.
Стихотворения – категория до 16 години
ПЪРВА награда се присъжда на „Потискаш месеци наред…” от Дамла Сезгин Кемик от село Черноград, община Айтос, на 14 години. ВТОРА награда – „На мама“ от Филиз Ахмед Палаз от Карлово, също на 14 години.
За разказ:
ПЪРВА награда се присъжда на „Шоколади за Ирина” от Златимир Коларов – София. С еднакъв брой точки за ПЪРВА награда са и „Слънчага“ от Красимир Бачков – Варна и „Душа” от Ружа Велчева – Велико Търново. ВТОРА награда – „Жената с нежната усмивка” от Пенка Бангова и „Жар птица в нощта“ от Румяна Русева. ТРЕТА награда – „Мечтата на стария бюфет“ от Красимира Байлс и „Антикварят” от Весела Люцканова.
За разказ на емигрантска тематика:
ПЪРВА награда се присъжда на „За да се върнеш, първо трябва да заминеш” от Свежа Дачева – Швеция . ВТОРА награда – „Гастарбайтерски роман“ от Здравка Христова. ТРЕТА награда – „Цветове“ от Мария Стайкова – Канбера, Австралия.
Разказ на любовна тематика:
ПЪРВА награда се присъжда на „Твоят син” от Мартин Ралчевски. ВТОРА награда – „Не е ли страхотно” от Вероника Павлова.

В категория История и традиции:
ПЪРВА награда се присъжда на „Орелът с ангелската душа” от Юлий Йорданов – Лом. ВТОРА награда – за разказа „Звездоброеца“ от Светослава Тувенен де Стринава – Берк Плаж, Франция и за „Април на село” от Мюмюн Тахир.
В категория ЕСЕ:
ПЪРВА награда – за „Публицистиката на Джанюариъс Макгахан“ от Петко Мангачев. ВТОРА и ТРЕТА награди не се присъждат.
Категория колективна награда:
Присъжда се на литературен клуб „Калина Малина” при народно читалище „П. К. Яворов – 1920“, Красно село – София.
Специалната награда на Салон за българска култура и духовност се присъжда на стихотворението „Изящното перо” от Цветелина Маринова – Велико Търново, написано специално за конкурса и посветено на българската общност в Чикаго.
БЛАГОДАРИМ НА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ!
ЧЕСТИТО НА НАГРАДЕНИТЕ ТВОРЦИ!

Автор: Снежана Галчева