Суперпродукцията „Набуко“ в Страстната седмица

Първият международен гастрол, който екипът на оперния театър включва в своите „Споделени представления“

На 16 април 2020, 19.00 ч., Театрално-музикален продуцентски център Варна ще поднесе на почитателите на оперното изкуство streaming на суперпродукцията „Набуко“ от Верди, с която на 21 декември 2018 година Държавна опера Варна спечели овациите на 5000 зрители в най-голямата зала на Брюксел Forest National. Това е първият международен гастрол, който екипът на оперния театър включва в своите „Споделени представления“. Видеозаписът с няколко камери дава възможност постановката да се проследи в детайли.

Сценичната версия на „Набуко“ изненадва с оригиналността и размаха, с които международният постановъчен екип интерпретира тази творба, предопределила композиторския стил и донесла първото голямо признание на Верди (1842).

  Режисьорът Жан Франсоа Донт

Съвремененният прочит на известния белгийски режисьор Жан Франсоа Донт, визията на „перфектния дизайнер“, както наричат космополитния сценограф Дан Потра, и професионализма на Маестро Борислав Иванов, познат с изкуството си на 3 континента, отреждат на тази постановка на „Набуко“ специално място в най-новата история на Варненската опера. Заслуга за това има и великолепният солистичен състав: Венцеслав Анастасов в ролята на царя на Вавилон Набуко (Навуходоносор); Димитринка Райчева в ролята на по-голямата дъщеря на Набуко Абигайл; Ивайло Джуров като юдейския свещеник Закария; Георги Султанов в ролята на Измаел, сина на царя на Йерусалим; Саня Анастасия от Белград като Фенена, по-малката дъщеря на Набуко; Илина Михайлова в ролята на Ана, сестрата на Захария; Христо Ганевски като вавилонския войник Абдало; Гео Чобанов като Жреца на Баал.

Оркестърът и хорът на Варненската опера, подкрепен с хорови артисти от София и Пловдив, придават мощно звучене на оперния епос, пресъздаващ драматичните събития около нашествието на Вавилон в Юдея 5 века преди Христа. Алюзията със стремежа за национално обединение на италианците през XIX век и борбата срещу владичеството на Хабсбургите, особено силна в „Хора на поробените евреи“, превръща „Va pensiero“ във втори национален химн на Италия. Хорът на поробените евреи, с неговото магнетично послание „Летете, мисли мои, на златни криле“, открива новия сезон на Ла Скала след Втората световна война, изпраща тленните останки на великия композитор, неслучайно наричан „Маестро на революцията“, звучи в третата част на „Кръстникът“ на режисьора Франсис Форд Копола и несъмнено е една от най-популярните оперни мелодии на всички времена.

В Страстната седмица преди Великден „Набуко“ ни дава пореден повод за разсъждение над съдбовните житейски избори, които либретото на Темистокле Солера и музиката на младия Верди драматично преплитат между властта, любовта, ревността, отчаянието, разкаянието, прошката, освобождението, спасението… Яркото пресъздаване на темата за спасението, което надхвърля отделния персонаж и го обвързва с общността, е едно от многото непреходни достойнства на „Набуко“.

16 април 2020, 19.00, streaming от Брюксел. Следете YouTube канала на ТМПЦ (DRAMA&OPERA VARNA) на адрес: https://www.youtube.com/watch?v=bbeO_dNobE0, facebook страницата @Държавна опера Варна / State Opera Varna и facebook събитието @Споделени представления

 

Съхранете духа и здравето си, останете у дома и споделете с нас любовта към изкуството!

Виолета Тончева – ТМПЦ-Варна