Мания от 90-те обедини фенове на премиерата на „Тронът на Алкирия“ от Богдан Русев

Преводачът, рекламист и писател представи първия си фентъзи роман за възрастни 30 години след появата на култовите книги-игри.

С появата си „Тронът на Алкирия“ от Богдан Русев, познат още като Робърт Блонд, развълнува сърцата на хиляди деца на 90-те, пораснали с легендарните книги-игри „Принцът на Алкирия“ и „Варварският бог“.

На 10 май 2022 г. в емблематичния клуб „Строежа“ (ул. „Леге“ 10, София) играта „беше превъртяна“ с премиерата на първия фентъзи роман за възрастни на Богдан Русев, който завърна почитателите в света на Алкирия.

Сред аплодисментите на публиката Богдан Русев и Драгомир Симеонов се възкачиха на сцената, за да пропътуват 30 години назад – от момента, в който Богдан Русев публикува първата си книга-игра – „Варварският бог“ заедно със своя приятел Александър Александров (Ейдриън Уейн). Тогава Русев е само на 16 години и не подозира, че главозамайващият успех на книгата ще предопредели пътя му.

Той призна, че в някакъв момент изоставя книгите-игри. „Не се бях сещал за тези книги десетилетия наред. Може би от около десетина години отново почна да ми се пише фентъзи, защото не бях и когато отговорният редактор на романа Мирослав Александров ми предложи да напиша подобен роман, реших да пробвам, без да пиша насила.“

Макар „Тронът на Алкирия“ да е подходящо четиво за всички почитатели на фентъзито, Богдан призна, че се е постарал да не разочарова и феновете на книгите-игри. А това е било също толкова предизвикателно и вълнуващо преживяване: Беше интересно преживяване, защото все едно четеш нещо чуждо, но същевременно и твое. Притеснявах се да не ме е срам от това, което съм писал преди трийсет години. „Принцът на Алкирия“ всъщност не е никак лош като за 15 – 16-годишни“.

Какво следва? Ще седне ли Принца на трона си? За читателите предстои да разберат, а в края на вечерта авторът загатна, че може би се задава втора част, с която легендата да бъде продължена.

„Тронът на Алкирия“ започва там, където завършва разказът в „Принцът на Алкирия“, и ще потопи читателя в свят на черни и бели магове, фантастичен екшън и мистериозни убийци с кожени маски.

     

      

Богдан Русев създава богато нюансирана и безмилостно добра история, в която  опасностите дебнат навсякъде, героите са многопластови, а битката за властта е жестока.

Кървав и напрегнат, „Тронът на Алкирия“ е всичко, което почитателите на мрачното фентъзи могат да искат от една история.

 

„Тази книга не е за деца. Не е дори за юноши. „Тронът на Алкирия“ е мрачно, брутално, трагично фентъзи за пораснали читатели. И, заклевам се, „Тронът на Алкирия“ е най-добре написаната ми книга досега. Не въпреки жанра, а точно заради него. Все пак, за 30 години би трябвало да съм научил нещо.

Радвам се, че вече мога да я споделя с вас.”

Богдан Русев