Необикновените музеи, за които вероятно не сте чували

Изображение: fodors.com

Музеите са неразделна част от пътуването на много хора, като те дават възможност да бъдат преживяни нови аспекти от културата, изкуството и историята. Има десетки известни колекции по целия свят, а понякога по-малките музеи се пренебрегват за сметка на по-популярни опции като „Метрополитън“ (Ню Йорк) или „Тейт Модерн“ (Лондон).

Ако сте любители на необичайното, странното и различното и сте решили да се отклоните от познатите места, то тези нетипични музеи, подбрани от fodors.com, ще ви заинтригуват.

Музей на редките предмети „Виктор Уинд“ – град Лондон, Великобритания

Изображение: fodors.com

Този интимен кабинет на чудесата се намира в източен Лондон. В него е събрано всичко – от кости на изчезналата птица Додо, до играчки от Happy Meal на Макдоналдс, като в изложбите се набляга както на странното, така и на красивото. Изложбите биват сменяни от време на време, като на мястото се провеждат чести събития и беседи. Приемът в музея включва безплатна чаша чай.  

Музей на хлебната култура – град Улм, Германия

Изображение: atlasobscura.com

Място, което е съсредоточено върху историята на зърното и хляба, едва ли звучи интересно, но този музей в Улм отправя един завладяващ поглед към това как хлябът е оформил човешката цивилизация през времената. В него се помещават 18 000 предмета, включително скулптури, картини и артефакти, а самият музей разглежда как хлябът е изобразяван с течение на времето и как хората се отнасят към него чрез културата и религията.

Музей на кутията за обяд – град Кълъмбъс, щата Джорджия, САЩ

Изображение: fodors.com

Кутиите за обяд са важна част от всяко детство и това е нещото, на което Музеят на кутията за обяд в Кълъмбъс, Джорджия отдава почит. Намиращият се в местен мол музей разполага с десетки метални кутии за обяд, които разкриват поп маниите на американците през последните десетилетия.

Музей на храната и напитката – Бруклин, Ню Йорк, САЩ

Изображение: fodors.com

В този музей, който е първият в света мащабен музей, посветен на консумацията на храни и напитки, има реални, годни за консумация изложения. Изложбите ви насърчават да използвате всичките си сетива и да участвате в учебния процес. Всичко е направено с цел да разберем по-добре това как се отнасяме към храната, която ядем, а музеят предлага събития и специални експонати, които разширяват тази идея.

Музей на Арнолд Шварценегер – град Тал, Австрия   

Изображение: fodors.com

Феновете на Терминатора трябва да се отправят към Тал, малък град извън Грац, където се намира родният дом на Арнолд Шварценегер, който е превърнат в музей. Музеят, открит през 2011 г., е изпълнен с артефакти и снимки от живота на Шварценегер и дори включва някои от първите му дъмбели и леглото, в което той спял когато бил дете. Бившият губернатор на Калифорния дори му е дал благословията си, което означава, че можете да сте сигурни в автентичността му.

Музей на американското визионерско изкуство – град Балтимор, щата Мериленд, САЩ

Изображение: fodors.com

Музеят на американското визионерско изкуство вярва, че не е нужно един художник да бъде известен или да е бил обучаван в луксозно художествено училище, за да бъде показано неговото творчество. Тази колекция набляга на хора, които са самоуки и любители, но имат “вродено лично виждане, което се наслаждава преди всичко на самия творчески акт”. Това означава, че колекцията от над 4 000 творби е наистина необикновена, като тези произведения на изкуството се различават от всички, които досега сте виждали.