10 любопитни факта за Салвадор Дали, които не знаете

С успешната си кариера, продължила повече от шест десетилетия, Салвадор Дали несъмнено е една от най-влиятелните фигури в съвременното изкуство. След смъртта си през 1989 година художникът вече е създал впечатляващо наследство, което включва не само най-популярните му сюрреалистични творби, но и скулптури, филми и фотографии. Ексцентричният образ на Дали обича да предизвиква себе си както в личния, така и в професионалния си живот. Затова нека да погледнем към някои от най-любопитните моменти в живота на художника, които може и да ви изненадат.

1. Вярва, че се е преродил в тялото на починалия си брат

Братът и бащата на именития сюрреалист също носят името Салвадор. Знае се, че братът Дали е починал само девет месеца преди художникът да се роди. Идеята за прераждането на мъртвото дете в тялото на Салвадор Дали е на родителите, които го завели на гроба на брат му и разказали за това невероятно явление. Самият Дали вярва, че починалите му брат и сестра са “една първоначална негова версия”. Този любопитен факт е вдъхновение и за раждането на някои от по-късните творби на твореца, като “Портрет на мъртвия ми брат” от 1963 година.

 

2. Бил е изключван два пъти от училище по изкуства

Бунтарският дух на Дали отново се проявява, когато го изключват от училище не веднъж, а два пъти. Докато учи в Академията по изящни изкуства в Мадрид той става известен с ексцентричното си поведение и стил на обличане. Салвадор Дали обаче никога не завършва – за първи път го отстраняват през 1923 година, заради участието му в ученически протест. По-късно се завръща, но скоро след това отново е изключен непосредствено преди изпитите си.

В автобиографията си “Тайният живот на Салвадор Дали” художникът разкрива, че вторият път е изключен, защото отказва да седне по време на изпита. “Аз съм далеч по-интелигентен от тези трима професори и затова отказвам те да ме изпитат.” По ирония на съдбата обаче отстраняването му от Академията го отвежда в Париж, където се среща с идола си Пабло Пикасо.

3. Никога не е употребявал наркотици

Въпреки необикновеното си поведение и външен вид и очакванията на аудиторията, че Дали най-вероятно взема наркотици, той никога не е използвал забранени субстанции, за да твори. Всъщност той разказва, че за да стимулира творчеството си, в началото на 30-те години разработва метод, наречен параноично-критичен. Тази техника му позволява да достигне до подсъзнанието си и е една от основните, които допринасят за сюрреалистичното в картините му. За постигането на правилното състояние той често се взира в неподвижни предмети, докато те не придобият друга форма, предизвиквайки нещо като халюцинация.

4. Не е харесван сред колегите си сюрреалисти

Въпреки че Салвадор Дали е смятан за ключова фигура в сюрреалистичното движение, той не е бил харесван от колегите си, представители на групата. Мнозина от художниците са били комунисти и не са останали очаровани от фашистките симпатии на младия тогава Дали. Известно е, че е симпатизирал на Хитлер, дори веднъж казва: “Често мечтаех за Хитлер така, както другите мъже мечтаеха за жените.” Този перод от живота на художника бива изразен и чрез изкуството му. В една от картините си той представя образа на нацисткия лидер, прикрит сред пейзажа. Опитите на сюрреалистите да изгонят колегата си Дали са свързани именно с фашистките му възгледи и участието му в контрареволюционни действия, включващи прославянето на хитлеристкия фашизъм.

5. Създава логото на близалките Чупа Чупс

Салвадор Дали не е отказвал да работи за търговски компании. Той дори прави реклами за фирми за облекло, а през 1968 година дори се появява в реклама за шоколад. Но може би един от най-дълготрайните и запомнящи се приноси на художника към графичния дизайн е логото на близалките Чупа Чупс, което създава през 1969 година и все още остава непроменено и се използва и до днес.

Логото на близалките Чупа Чупс е създадено през 1969 година и остава непроменено и до днес

 

6. Изявява се като моден дизайнер, прави корици за модното списание “Вог” и създава бижута

Освен в търговския бизнес Дали се подвизава и в дизайнерските среди. Той е обичал модата и е работил с италианския дизайнер Елза Шиапарели, която черпи вдъхновение от художника. Така например двамата работят върху създаването на “омарената” рокля за херцогинята на Уиндзор Уолис Симпсън, която е вдъхновена от афродизиакския телефон-омар. По-късно, през 1950 година работи и с Кристиан Диор върху проект за модата, вдъхновен от бъдещето. Приносът на художника сюрреалист е “Рокля за 2045 година.”

Роклята, създадена за херцогинята на Уиндзор Уолис Симпсън

За модното списание “Вог” Дали създава четири корици. Първата от тях е от 1938 година и изобразява две жени – на преден план главата на модела е оформена от цветя, а зад нея клони се показват от главата на втората жена. През 1944 година Салвадор Дали включва думата “Vogue” със свой дизайн на корицата на изданието. По-късно, през 1971 година той се изявява не само като дизайнер на корицата, но и като редактор на списанието.

Художникът участва и в създаването на колекция бижута, след които е и “Кралското сърце” – шедьовър, изработен от 18 каратово злато и покрито с над 90 скъпоценни камъка. Това обаче далеч не е най-впечатляващото – вътрешният механизъм на бижуто създава ефекта, че сърцето пулсира като човешко. Днес колекцията се съхранява в музея “Дали” във Фигерес, Испания.

Пулсиращото “Кралско сърце” на Салвадор Дали

 

7. Обича да организира вечерни партита

Дали и съпругата му Гала са обожавали да организират вечерни купони. Но разбира се, по типичен за художника стил, вечерите не са били просто обикновени събирания. Необходимо е било гостите да пристигат облечени в костюми, съответстващи на тематиката за вечерта, а диви животни са привили компания на гостите като са се радхождали свободно из стаите. През 1973 година Дали издава книга с рецепти, в която са включени едни от най-екстравагантните ястия, поднасяни на вечерите. Такива са например карамелените шишарки и телешките котлети, пълнени с охлюви.

 

8. Плаща сметките си в ресторантите с нарисувани чекове

Известно е, че когато художникът е излизал с голяма компания приятели, често е предлагал сам да плати сметката. Той обаче е успявал да се измъкне от ситуацията по много хитър начин. Плаща дължимото с чек, на гърба на който рисува драскулки. Така знае, че чекът никога няма да бъде осребрен, защото драскулките сами по себе си са много по-ценни.

9. Създава илюстрациите за издание на “Алиса в страната на чудесата”

Със своите сюрреалистични образи едва ли има причина Салвадор Дали да не хареса странния свят на героите от “Алиса в страната на чудесата.” През 1969 година художникът получава предложение да нарисува илюстрациите за лимитирано издание на класиката на Луис Карол. Резулатите обаче надминават всички очаквания и след първоначалният тираж от 2 700 копия Дали продължава да създава нови дизайни за книгата. Художникът прави 13 нови дизайна, по един за всяка глава от изданието и корицата.

10. Построява собствения си музей

Салвадор Дали не само създава собствения си музей, но и е погребан в него. Разположен в родния град на художника Фигерас, проектът по построяването на сградата започва през 60-те години на миналия век. Дали решава да превърне театъра в града, който е почти унищожен по време на испанската гражданска война, в  Театъра и музея на Дали. Официалното откриване се състои още през 1974 година, но художникът продължава да разширява музея и дори живее там през последните години от живота си. След смъртта си през 1989 година той е погребан под сцената на театъра. Днес сградата привлича повече от милион посетители годишно, които идват, за да оценят творчеството на един от най-бележитите художници.

3 Comments on “10 любопитни факта за Салвадор Дали, които не знаете”

Comments are closed.