10-те най-известни картини в света

Между милионите картини, които са създадени и показани в галерии и музеи по целия свят, много малък брой успяват да направят история. Тази избрана група от най-известните картини се разпознава от хората по цял ​​свят и от всички възрастови групи и вероятно ще продължи да оставя впечатления в съзнанието на хората през следващите векове. По-долу е даден списък на някои от най-известните картини в света.

10.Водни Лилии, Моне

Това е серия от около 250 картини на водни лилии, нарисувани от френския художник Клод Моне. Цветята са били фокусът на неговата работа през последните 30 години от живота му. Картините са в много музеи по света.

9. Раждането на Венера, Ботичели

Картината представя мита за раждането на Венера. Голата богиня се носи към брега в отворена раковина, подухвана от вятъра. В лявата част на картината е представен западния вятър Зефир в обятията на своята съпруга нимфата Хлорида (рим. Флора) който духа върху раковината, създавайки вятър, напълнен с цветя. Описанието на бога на западния вятър Зефир, чийто дъх носи пролетта, се среща в Омир. Малко вероятно е Ботичели да е запознат с оригиналните гръцки или римски текстове. Днес картината е в галерия Уфици, във Флоренция.

8.Нощна стража, Рембранд

Това е една от най-известните картини на нидерландския художник Рембранд ван Рейн. Картината е била покрита с тъмен лак, което е създало грешното впечатление за нощна сцена, от което произлиза и името на картината. През 1940г. лакът е премахнат. Произведението в момента е в музей в Амстердам.

7. Викът, Мунк

Едва ли има човек, живеещ в епохата на Интернет, който да не е срещал “Викът” от Едвард Мунк. Около самото платно има много легенди и любопитни истории, включително не толкова известният факт, че съществуват 4 известни варианта на тази творба. В личния си дневик Едвар Мук описва как се породилата идеята за тази картина в съзнанието му: „Вървях по пътя с двама приятели – слънцето залязваше – внезапно небето стана кърваво-червено – спрях, почувствах се изнемогнал и се опрях на парапета – кръв и огнени езици стояха над синьо-черния залив и града – моите приятели отминаха напред, а аз стоях там, треперещ от тревога – и усещах един безкраен вик, пронизващ природата.” Картината се намира в Националната галерия на Норвегия.

6.Герника, Пикасо

Това е една от най-известните картини на прочутия художник. Завършена е средата на юни 1937 година. Била е поръчана от испанското правителство. Целта на твореца е била да привлече вниманието на хората към последиците от германската бомбардировка над Испания по време на гражданската война в страната.

5.Момичето с перлената обица, Вермеер

Момичето с перлената обица е може би най-популярната картина на известния холандски художник Йоханес Вермеер ван Делфт. Картината е рисувана с маслени бои върху платно през 1665 г. Понякога наричат картината „холандската Мона Лиза”. Не се знае много за живота на художника, както и за неговите картини. Произведението на изкуството е вдъхновило роман, а той от своя страната – филмът със Скарлет Йохансон, която играе момичето с обицата. Съхранява се в музея „Маурицхойс“ – Хага.

4.Сътворението на Адам, Микеланджело

Сътворението на Адам, понякога наричана „Сътворението на света“ е стенопис в Сикстинската капела, нарисуван около 1511 г. от Микеланджело. Това е четвъртата от деветте централни композиции. Целият таван отнема на Микеланджело близо четири години работа.

3.Тайната вечеря, Леонардо да Винчи

На картината е изобразена сцена от Тайната вечеря от последните дни на Исус, както е описано в Библията. Творбата е една от най-познатите и ценни картини в света. За разлика от много други ценни картини, тази не е била частна собственост, защото не може да се премества.Много малка част от картината днес е автентична – околната среда, както и умишлени повреди са причина са лошото състояние на творбата. Въпреки опитите за реставриране, последният от които е от 1999 година, картината остава повредена.

2.Звездна нощ, Винсент ван Гог

Изключително любопитен факт е, че художникът продава само една от своите картини докато е жив. Но влиянието на неговото изкуството след смъртта му е огромно. Това е от най-известите картини на художника. Картината е нарисувана през 1889 г., а Винсент ван Гог е искал да се опита да изобрази това, което той си спомня като изглед от стаята му в санаториума, в който е живеел в един период от живота си. Днес произведението е част от постоянната колекция на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк.

1.Мона Лиза, Леонардо да Винчи

Това е несъмнено най-известната картина в света, нарисувана от великия художник през Ренесанса. Започва да я рисува през 1503 година и я завършва малко преди смъртта си през 1519. Картината е открадната през 1911 година от служител на Лувъра– италиански патриот, който вярвал, че картината трябва да бъде върната в Италия. Днес, отново в Лувъра, тя е обект на интереса на близо 6 милиона посетители.