Един апартамент в червени цветя – най-новата инсталация на Яйои Кусама

фотография: Юджийн Хайленд

Японската артистка Яйои Кусама е жива легенда, благодарение на нейните нестандартни, но предизвикващи страхопочитание арт инсталации.  Може би е най-популярна със създадените от нея потапящи и безкрайни “огледални стаи”. Друг аспект в нейната кариера се завърта около “Стая за заличаване”, при която посетителите “заличават” обикновения, монотонен интериор със цветни стикери на точки. Една от последните ѝ работи изглажда концепцията за заличаването и създава по-лек и свеж поглед върху нея. За сметка на наслояването на големи и масивни дъги, тук се забелязват разцъфнали цветя.

фотография: Юджийн Хайленд 

фотография: Юджийн Хайленд

Инсталацията на Кусама се казва “Мания към цветя” и представлява цял апартамент, поставен в National Gallery of Victoria Triennial. На посетителите се връчват стикери с изкуствени гербери и от тях зависи къде ще ги поставят.

 

фотография: Юджийн Хайленд

Разрешено е навсякъде, от пода до мебелите. Накрая на четиримесечния срок на събитието, целият апартамент е покрит в червените цветя, сякаш природата се е намесила и е завзела необитаемо място.

фотография: Юджийн Хайленд

Тази идея се заражда още в началото на артистичния път на Кусама. “Един ден, взирайки се в червените цветя върху покривката за маса, погледнах към тавана, прозорците и колоните, и забелязах, че всички те са еднакви и притежават еднакъв цветен модел“, спомня си Кусама. “Видях цялото помещение, цялото си тяло и цялата вселена покрити с червени цветя, в този момент сякаш душата ми бе изтрита… Не беше илюзия, а реалност.

фотография: Юджийн Хайленд 

 

mymodernmet

Автор: Пламен Михайлов