Какво направи Банкси във Венеция?

https://www.instagram.com/p/BxxOKYflVSl/?utm_source=ig_web_copy_link

Видео, публикувано в страницата на Банкси в Instagram, подсказва, че потайният британски художник се е опитал да ‘‘разбие‘‘ Венецианското биенале през 2019 г., създавайки щанд, за да продава стоките си в града на каналите. (Поради партизанския характер на неговата работа, Instagram пост и признание за притежание на акаунта се счита, че това е автентичен проект на Banksy.)

Видеото показва уличния художник (или някой от неговите агенти), който създава щанд на известния градски площад Сан Марко, след което показва картина от девет панела, придружена с надпис „Венеция в масло“. Работата е живопис и изобразява масивен круизен кораб, преминаващ през Венеция, извисяващ се над града и превъртащи гондоли, с известния мост Риалто и камбанарията на базиликата „Сан Марко“ на заден план.

‘‘Поставям павилиона си на Венецианското биенале – казва Банкси. Въпреки че е най-голямото и най-престижното арт събитие в света, по някаква причина никога не съм бил поканен.”

Картината се позовава на противоречията около круизните кораби и прекомерния туризъм, който поражда Венеция, особено труден въпрос, като се има предвид, че това е основен стълб на икономиката на града. Видеото на Банкси завършва с това, че му е казано да напусне мястото си заради липсата на разрешително и докато качва количката си, виждаме круизен кораб, който не прилича на онзи, който рисува, който се издига в канала зад него. (Смята се също, че Банкси е направил стенопис, изобразяващ дете, което изглежда е бежанец, което наскоро се появи във Венеция, но не е поел отговорност за него на уебсайта си или в акаунта в Instagram.)

Скритият продаващ щанд напомня за друг, който Банкси направи по време на резиденцията си в Ню Йорк, когато един от неговите сътрудници създаде щанд точно в централния парк, предлагащ автентични разпечатки за 60 долара. Само трима души купиха отпечатъците по време на часовете, в които щандът се издигаше; един от щастливите купувачи впоследствие изпрати двата си отпечатъка на търг в Bonhams, където те донесоха общо £ 125,000 (около $ 158,000).

Материал: Artsy

снимка: Artsy

Видео: Банкси, личен профил в Инстаграм