Картината, която ще направи Дейвид Хокни най-скъпоплатеният художник в света

За последните пет години, титлата за най-високоплатен артист се държи от Джеф Куунс, който през 2013 г. продаде своето 3.5 метрово “Балонено куче” за 58.4 милиона долара. 

Ако всичко върви по план, обаче, в най-скоро време на аукцион на Кристис, се очаква Куунс да бъде задминат от художника Дейвид Хокни, чиято картина “Портрет на артист (басейн с две фигури)” от 1972 г., се очаква да бъде продадена за 80 милиона долара. Тази сума би утроила досегашния му рекорд, който е от 28.4 милиона долара за картината “Тихоокеанската крайбрежна магистрала и Санта Моника” от 1990 г. 

Хокни е един от последните живи художници от своето поколение, които имат историческо значение за изкуството“, казва Алекс Ротер, председател на отдела за следвоенно и съвременно изкуство в Кристисм за изданието Artsy. – “Хокни винаги се е харесвал и е присъствал на търгове, но не е имало цени, които да отразяват неговата значимост в историята на изкуството. Само преди три, четири години, цените му бяха средни. 8 милиона долара за една много голяма картина. В сравнение с Бейкън, Уорхол, Фройд, Лихтенщайн, неговите цени не успяваха да се покачат”

Ротер казва още, че всичко това се е променило с невероятно успешната ретроспективна изложба на Хокни, която счупи рекордите за посещение в музея Тейт Британия. Тя също включвала “Портрет на артист”. Той казва също, че когато се проведе аукционът на 15 ноември, вече няма да има наддаване единствено от почитатели на творчеството на Хокни, а по-скоро от огромни колекционери на световно изкуство, които редовно дават по 100 милиона долара за творба на аукционите на Кристис. 

“Портрет на артист” възниква през 1971 г., когато две несвързани снимки падат една до друг на пода в студиото на Хокни. Първата представлява снимка на човек в басейн в Холивуд. Втората – момче, гледащо земята. Начинът, по който падат, изглежда, сякаш момчето се взира в човека в басейна. 

Идеята да нарисувам две фигури в различен стил ми допадна толкова много, че започнах почти мигновено,” разказва Хокни в своята автобиография от 1988 г. 

Но усилията били напразни. След месеци работа по двойния портрет Хокни осъзнава, че начинът по който басейнът е позициониран е погрешен – той трябва да бъде хоризонтален на долния ръб на картината, а не наклонен. Така, работата трябвало да бъде прекратена.
Да захвърлиш шест месеца труд е ужасно“, казва Хокни за решението, но след като осъзнава грешката си, той няма друг избор. -“Не можах да променя водния участък и не можах да го коригирам, затова реших да преосмисля напълно картината.

Той разполагал само с два месеца, преди неговият дилър в Ню Йорк, Андре Емерих, да открие представяне на новити му творби. Хокни отишъл в къщата на режисьора Тони Ричардсън в южната част на Франция, заедно със студийния си асистент, както и с фотографа Джон Ст. Клер. Направил снимки на Клер в басейна на Ричардсън. Колкото до взиращият се мъж – това бил бившият любовник на Хокни, Питър Шлезингер, който му позирал за един последен път. Пейзажът, който се вижда, пък, е от трета снимка, направена някъде из средиземноморието. Така, картината обединява три различни снимки от три локации. Хокни работел по 18 часа на ден в продължение на две седмици. Творбата била готова един ден преди да я прати за откриването. 

Емерих продал произведението на американски колекционер за 18,000 долара (или приблизително $ 110,000 днешни пари), който не след дълго препродал картината на британски колекционер за три пъти по-голяма сума. 

Десетилетия по-късно творбата влязла в колекцията на Дейвид Гефън, милиардер, който я поставя в къщата си в Малибу. След това Гефън я продава на сегашния ѝ собственик – финансистът Джо Луис. 

Алекс Ротер е сигурен, че поне няколко потенциални купувачи ще наддават и над 80 милиона. 


Автор: Пламен Михайлов