Виктор Юго, художникът

Френският писател е много добре познат на всички с неговите вечни творби, някои от които продължават да преследват децата в летните ваканции. Но отвъд това, талантът на Юго среща и по-различна проекция, отново върху хартия, но в друга посока. Непопулярен е фактът, че вечният френски автор е бил и художник. За това ще ви покажем някои негови рисунки, които сами по себе си говорят за неговия напредничав поглед. 

Когато Виктор Юго преустановява писането, за да се концентрира върху политическата си кариера, той не спира да твори. Неговата персона изисква окупация на свободното време с някакъв вид изкуство и се спира на изобразителното. Всъщност, той сам прави илюстрации по неговите романи, просто те никога не са публикувани между кориците. Но прекратявайки писателската дейност през 1848 година, той активно се занимава с изграждането на своето друго артистично амплоа, въпреки, че то остава за него си и за неговото близко обкръжение.

Юго се смущавал от идеята, че показвайки открито пред обществото своите картини, хората ще започнат да омаловажават неговите писателски качества и талант. Значи ли това, че не е искал да разсейва вниманието на хората от книгите си? Вероятно да. От друга страна, може и да значи, че се е смятал за страхотен художник, толкова добър, че да засенчи себе си като автор. И в двата случая би спечелил, защото блясъкът му не би останал подминат. Негови почитатели, все пак, били ван Гог и Йожен Делакроа, като вторият дори казал, че ако Юго се занимавал единствено с рисуване, би бил сред най-добрите художници на века. Т.е., възможно е да се е считал за прекалено добър.

И все пак, въпреки че не се е занимавал само с рисуване, обемът на изобразителната му работа е сериозен. Над 4000 рисунки. Стилът му е необичаен за времето в което живее, а като основни инструменти използва мастило, моливи, а някой път, за да постигне желания ефект – кафе, но изключително рядко може да се забележи какъвто и да е по-пъстър цвят. Произведенията му включват абстрактен експресионизъм и сюрреализъм. Стилове, появяващи се след края на живота му. 

Снимки: Pinterest


Автор: Пламен Михайлов