БНР Топ 20 – класацията, възпитаваща музикален вкус

Снимки: BGNES

На 1 януари 2019 година се навърши една година от създаването на класацията БНР Топ 20 – Национална ежеседмична класация за българска поп и рок музика.

Идеята за създаването на класацията е на директора на програма „Христо Ботев“ Кирил Калев. Той събира музикални редактори и продуценти от различни програми и предлага да обединят усилията си в създаване на единна класация на Националното радио.
Регламентът на класацията е уникален, различен и събира най-доброто от българската музика, сподели за Sofiapress.com Мая Райкова, изпълнителен продуцент на БНР Топ 20.

Диляна Трачева, музикален редактор в програма „Христо Ботев“.

БНР Топ 20 използва опита и обединява всички до момента действащи класации. „Оказа се много добра идея да се обедини абсолютно всичко, което съществуваше до този момент под шапката на БНР, защото ние продължихме да контактуваме със същите музиканти, по същия начин, но сега вече БНР има единна класация и всеки, който участва в нея знае, че песента му стига до абсолютно всички звена на БНР“. Това сподели Диляна Трачева, музикален редактор в програма „Христо Ботев“.


Като рядко срещано у нас Диляна Трачева отбелязва принципа на подбиране на песните. Селекционният екип е изключително голям и обхваща колеги от цяла България. Изборът на песните се съставя на принципа 50% на 50%, където гласуват екипът и слушателите.
Дори дадена песен да не влезе в класацията, тя може да бъде използвана за програмите на БНР. „Това е една голяма информационна платформа за българска музика като няма ограничение за хора, които са независими и нямат продуценти, няма ограничения за възраст. Всеки, който пожелае може да кандидатства“, отбелязва Мая Райкова.

Мая Райкова, изпълнителен продуцент на БНР Топ 20

Това е една много сериозна работа и мисия, която ние ежедневно сме задължени да изпълняваме. Не просто една класация, не просто да подредим песните от 1-во до 20-то място. Ние имаме някъде и задължението да възпитаваме в хората някакъв вкус с това, което избираме. Защото самите ние виждаме колко много неща не сме знаели преди да започнем да набираме песни в тази класация“, коментира още изпълнителният продуцент на БНР Топ 20 Мая Райкова.


Убедена съм, че тепърва класацията ще има все по-важна роля и за контактите между музикантите и за връзката между музиканти и слушатели“, допълни Диляна Трачева.


БНР Топ 20 ще отпразнува първата си годишнина с голям концерт, на които ще бъдат раздадени награди в пет категории. Събитието ще се състои на 29 януари и ще бъде предавано на живо, като аудиторията ще може да види както 15 от изпълнителите, заемали първо място през годината, така и други артисти, за които организаторите смятат, че е важно да бъдат чути.