Дух и материя, изразени от Стефан Хаджи- Николов

На 27 септември галерия “Арт Маркони” представя изложбата живопис “Дух и материя” на Стефан Хаджи- Николов

Материя, съхранила в себе си духът на времето, одухотворената красота и грациозната изразителност на женското присъствие, обвити в избухваща многоцветност…Това е краткото описание на поредната изложба на Стефан Хаджи – Николов.

         Стефан обича да съпоставя мъртвата материя, под формата на различни артефакти, с пулсиращата жизненост на женското тяло. Творчеството му  е белязано от цикли посветени на тази тема, в които присъстващите модели провокативно заимстват пози от съществуващи скулптури, събуждайки за живот историята им, предлагайки ни нов, съвременен прочит. Различното в настоящата изложба е другият поглед върху темата – новият разказ. В  него художникът вплита живото излъчване на тялото с конкретни архитектурни обекти, търсейки не само естетиката на формата, но и определено състояние. Моделите на Стефан Хаджи-Николов са неговото пластично изразно средство – разказът на позите, облеклото / не рядко имитиращо мокра драперия, при това много успешно/ прическата, жестовете.

Прецизен в детайлното изписване на фигурите и обектите, Стефан Хаджи-Николов дава пълна свобода на въображението си в пулсиращата багреност на фона, създаващ илюзията за неаранжирана специално цветова композиция. И този път Стефан Хаджи – Николов успява да заинтригува, да бъде различен, без да изменя на вече установения си стил. Избраните архитектурни обекти са комплимент към град Варна и неговата древна история. Варна, успяла да съхрани своя дух, който, според художника, се усеща в излъчване на хората, живеещи тук.

Ваня Маркова