Изложба на Димитър Солаков

Откриване 18 април, четвъртък, 18:30 ч.
Изложбата ще продължи до 12 май 2019 , галерия Credo Bonum

„Когато планината не идва при мен,
а аз не мога да отида при нея”

Има хора, които са дълбоко свързани с природата. Броденето из планините за тях е страст, без която не могат да си представят живота. Те се гордеят, че познават хълмове, долини и реки, така както познават дланта на ръката си, а всяко малко гущерче уловено да бяга сред камъните, могат да назоват с неговото латинско име. Още от времето на първите естествоизпитатели, изкуството винаги е съпътствало самотните бродения сред природата. Вероятно, за да затвърди мястото на човека в нейното лоно, но вече като равностоен събрат – творец.

Когато бродещият сред природата човек е художник, какъвто е случая с Димитър Солаков, връзката никога не се прекъсва, дори и художникът да не може да бъде сред дърветата. „Когато планината не идва при мен, а аз не мога да отида при нея” е проект, роден от физическата невъзможност на художника да бъде сред природата. Макар и да има щастието да живее заобиколен от планински върхове, той може да ги съзерцава само от своя прозорец, заобиколен от децата си, изцяло завзели времето му. В тази празнина, пазеща специално място за планината, се раждат нови, други планини, тези, родени в изкуството. Така Димитър Солаков за пръв път в живота си започва да рисува живопис. Неговите картини, изобразяващи далечни планински върхове са елегантни, монохромни, като древни китайски акварели, призрачни назъбени силуети, едновременно реални и абстрактни. Започнати като моментен порив върху малки хартиени листове, неговите картините постепенно се множат. Рисуването се превръща в обсебване, а може би и в бунт срещу изгубената свобода.

Димитър Солаков е роден през 1987 г. в София. Учи фотография в НБУ. Автор е на 5 самостоятелни изложби, в които умело борави с различни техники и жанрове. Негови работи са участвали в големи международни изложби сред които: 21 Биенале в Сидни (2018), Октомврийски салон, Белград (2016), Q21, MuseumsQuartier, Виена (2016) и др.