Изходът на Боро Рудич

 

 

Галерия SYNTHESIS откри тази седмица изложбата “Изход” на художника Боро Рудич.

Проектът „ИЗХОД“ съдържа четири цикъла. Първият се нарича „ВХОД“ – влизане в града, мястото, обитавано от хората в търсене на по-добър, но основно материалистичен начин на живот. Вторият цикъл, „ПОСЛАНИЯ“ е вече самият град, посланията на града – празен, отчужден, труден за живеене. Третият цикъл – „ИЗХОД“ е за напускането на града, за излизането навън, за потребността от откриване на по-добро, по-хуманно пространство за живот. Четвъртият цикъл – „КРАЯТ“ говори за свобода, шир, възможност за бягство, прераждане.

Всички фотографии са отпечатани върху ръчно изработена хартия и това е първата изложба от такъв вид в Македония, а може би и на Балканите. Изложбата е показана в Чачак 2017 г. по време на Дните на сръбската фотография, в Парачин (Културен център, 2017 г.), Бор (Националната библиотека, 2017 г.), Зайчар (галерия „Радул Бегов конак“, 2017 г.), в Белград (галерия „График колектив“2018).

По време на изложбата ще бъде представена едноименната книга „ИЗХОД“, издание с твърди корици, включваща всички всички снимки от изложбата.